Votul de marţi seară are loc în contextul în care Comisia pentru control bugetar (CONT) a acordat la 26 septembrie un aviz negativ pentru numirea fostului comisar european, cu un vot de 14 la 12. Mai multe voci din cadrul Uniunii Social-Liberale (USL) au acuzat atunci o mobilizare politică a eurodeputaţilor Partidului Democrat Liberal (PDL), care ar fi votat în locul colegilor din Partidul Popularilor Europeni (PPE) absenţi de la şedinţa comisiei CONT, fapt permis de regulament.
Raportul referitor la propunerea de numire a lui Leonard Orban ca membru al Curţii de Conturi Europene, dat publicităţii pe site-ul PE, indică însă faptul că eurodeputaţii care s-au folosit de dreptul de vot în baza articolului 187 alineatul 2 sunt câte doi de fiecare parte, respectiv Cristian Buşoi (grupul ALDE) şi Corina Creţu (grupul S&D) din partea USL, şi Elena Băsescu şi Traian Ungureanu din partea PDL.
După votul de la 26 septembrie Leonard Orban s-a arătat afectat de decizia comisiei CONT şi a declarat că nu a luat încă decizia dacă se va prezenta sau nu în plenul PE pentru votul asupra numirii sale la Curtea de Conturi. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat însă chiar la Bruxelles că l-a informat pe preşedintele legislativului comunitar, Martin Schulz, despre nominalizarea României pentru postul de membru al Curţii de Conturi europeană, în persoana lui Leonard Orban.
La 16 octombrie Orban anunţa că va lua o decizie în privinţa candidaturii sale la Curtea de Conturi Europeană într-o săptămână. ‘Mai am câteva zile şi am timp să iau o decizie, mai este o săptămână. Nu este o decizie pe care o iau singur, mă consult cu mulţi actori. Nu sunt o persoană individuală nominalizată, sunt nominalizarea României, sunt fost comisar european’, a afirmat Leonard Orban.
În chestionarul completat pentru audierea în comisia CONT, Orban a răspuns unei întrebări exprese în acest sens că va renunţa la candidatură dacă nu va primi avizul favorabil al PE.