PE sprijină publicarea sumelor plătite de companiile din sectorul extractiv guvernelor străine

Parlamentul European a aprobat miercuri o directivă care le cere companiilor care operează în sectorul extracţiei de gaze naturale, petrol, minereuri, precum şi în exploatarea lemnului din pădurile primare să detalieze plăţile pe care le fac guvernelor din ţările în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a spori transparenţa acestor operaţiuni, transmite EFE.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 19:28
PE sprijină publicarea sumelor plătite de companiile din sectorul extractiv guvernelor străine

Marile companii care extrag gaze naturale, petrol şi minereuri vor trebui să facă publice detaliile tuturor plăţilor lor către guverne pentru fiecare proiect la care participă, potrivit legislativului comunitar.

Toate sumele mai mari de 100.000 de euro care vor fi plătite autorităţilor regionale, naţionale sau federale vor trebui să fie detaliate, proiect cu proiect, inclusiv dividende, bonificaţii, onorarii.

Noua normativă afectează numai marile companii, nu şi IMM-urile, şi include o clauză pentru a se evita ca întreprinderile să divizeze plăţile în mod artificial în altele mai mici pentru a evita publicarea lor.

Europarlamentarii au subliniat importanţa eliminării din propunere a aşa-numitului ‘veto al tiranului’, clauză care scutea întreprinderile de obligaţia de a informa despre plăţi în ţările în care legislaţia penală interzice astfel de dezvăluiri.

Parlamentul European i-a cerut Comisiei Europene să examineze posibilitatea extinderii acestei normative la alte sectoare în primii trei ani după intrarea ei în vigoare.

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, şi-a exprimat satisfacţia pentru sprijinul europarlamentarilor faţă de propunere, apreciind că aceasta ‘va ajuta în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei’.

Acum trebuie să se meargă mai departe şi să se ia măsuri pentru o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte fiscalitatea tuturor marilor întreprinderi şi grupuri, ‘precum impozitele pe care le plătesc, în ce cantitate şi cui anume’, a adăugat Barnier.

Organizaţiile neguvernamentale au salutat votul, un ‘pas înainte crucial în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei’, potrivit Oxfam.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...