Pe termen mediu, vom avea o creştere masivă a ofertelor de muncă pentru tehnicieni şi ingineri, în IT&C, electronică, nanotehnologii – studiu

17 03. 2019
future_4567654567654_70907600

„Prognozele pe termen mediu şi lung prevăd accentuarea tendinţei cererii de forţă de muncă spre un nivel tot mai ridicat de calificare. Crearea de locuri de muncă se aşteaptă să fie deosebit de puternică pentru tehnicieni şi ingineri, iar cele mai importante ocupaţii în creştere sunt legate de IT&C, inginerie, sănătate, învăţământ, administraţie şi vânzări. Se aşteaptă o creştere puternică a numărului de locuri de muncă în sectoare de vârf, în special în domeniile nanotehnologiilor, ştiinţei materialelor, electronicii, IT&C şi biotehnologiei, precum şi a necesităţilor firmelor de a recruta absolvenţi cu experienţă în tehnicile digitale, computing, gândire analitică şi metodologii de fabricaţie. În sectoarele inovative, în care angajatorii se află în competiţie pe un segment restrâns al pieţei muncii, caracteristicile care definesc capacitatea de angajare a absolvenţilor în locuri de muncă cu nivel ridicat de cunoştinţe sunt legate de calificări sectoriale specifice, competenţe informatice, abilităţi analitice, de rezolvare a problemelor şi de adaptare la situaţii noi”, se arată în „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România”, o cercetare sociologică de amploare, realizată de KPMG şi de Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române pentru Confederaţia Patronală Concordia şi făcută publică pe 12 martie 2019.

Deficitul de forţă de muncă din IT&C va depăşi 20.000 de oameni în 2021

Estimările realizate privind diferite componente ale cererii (prognozele privind potențialul de creștere al sectorului) și ofertei de forță de muncă (componente demo-economice, înrolările în diferite forme de învățământ și formare la specializările specifice sectorului, rate de abandon școlar) au condus la concluzia că, în lipsa unor măsuri adecvate, deficitul de forță de muncă în sectorul IT&C va continua să crească de la 18.200 de oameni în 2018, la 18.700 persoane în 2019 și peste 20.000 de oameni în anul 2021. Menționăm că aceste estimări sunt realizate fără a lua în calcul emigrarea specialiștilor din IT, arag atenţia autorii studiului citat mai sus.

În următorii cinci ani vom avea nevoie de peste 500.000 de oameni în plus pe piaţa muncii, pe care nu-i putem asigura din resurse interne, spun autorii studiului „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România”. Detalii, aici.