Pedeapsa neexecutată după graţiere se adaugă uneia noi dacă persoana recidivează în 5 ani – Comisia juridică din Senat

Economica.net
04 05. 2017
proces_55778090_26773900

În forma iniţială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat amendamente referitoare la procedurile eliberării din închisoare a celor care intră sub incidenţa legii.

Potrivit acestor amendamente, administraţia locului de deţinere are obligaţia îndeplinirii condiţiilor necesare pentru pregătirea dosarelor persoanelor condamnate în vederea graţierii. La cererea persoanelor condamnate interesate, administraţia locului de deţinere solicită autorităţilor publice competente toate informaţiile necesare în vederea încadrării în dispoziţiile legii. Judecătorul delegat verifică îndeplinirea condiţiilor anterior înaintării dosarului în vederea sesizării instanţei pentru aplicarea dispoziţiilor legii.

Membrii comisiei au revenit joi asupra amendamentului referitor la femeile însărcinate, stabilind că starea de graviditate trebuie să existe la momentul aplicării legii.

În urmă cu o săptămână, senatorii jurişti au stabilit că pedepsele femeilor însărcinate condamnate, cuprinse între 6 şi 10 ani, se graţiază cu jumătate, de aceeaşi clemenţă beneficiind persoanele cu pedepse între 6 şi 10 ani care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori cu handicap accentuat ori grav.

În forma Guvernului, articolul prevedea că ‘se graţiază în parte, cu jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească’.

Legea intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.