Penele de internet au costat anul trecut economia globală 4 miliarde de dolari. Ce ţări au fost cele mai afectate

Un nou raport al companiei Top 10 VPN, arată că penele de internet din întreaga lume de anul trecut a adus pierderi de 4 miliarde de dolari economiei globale, în scădere cu 50% față de 2019. Anul trecut au avut loc 93 de incidente majore în 20 de țări şi au afectat 268 de milioane de oameni, cu 3% mai mult față de anul precedent.
Lidia Neagu - sâm, 09 ian. 2021, 06:36
Penele de internet au costat anul trecut economia globală 4 miliarde de dolari. Ce ţări au fost cele mai afectate

Durata totală a perturbărilor majore a fost de 27.165 de ore, în creștere cu 49% față de anul precedent. Dintre acestea, penele totale de internet au fost de 10.693 ore, limitarea accesului la internet – 10.920 ore, iar închiderea rețelelor sociale – 5.552 ore.

Întreruperile majore intenționate ale accesului la internet au durat cu 50% mai mult în 2020 decât în anul precedent. Acestea au fost concentrate în principal în regiunile mai sărace ale globului și, prin urmare, au dus la un impact economic mai mic.

În timp ce impactul general asupra economiei globale a scăzut cu 50% faţă de 2019, regimurile autoritare au arătat puțină reținere în fața pandemiei globale, iar țările mai sărace au fost afectate în mod disproporționat.

India și Myanmar au fost responsabile pentru cele mai lungi opriri ale internetului pentru al doilea an consecutiv, restricțiile impuse inițial în 2019 continuând pe tot parcursul anului 2020. Ciadul a restricționat din nou accesul la WhatsApp după ce a blocat aplicația mai mult de un an în 2018/19. Combinate, aceste țări au înregistrat o creștere totală cu 64% a numărului de ore de restricții în 2020, în ciuda urgenței globale de sănătate publică.

Și dacă ne uităm dincolo de cele trei cazuri cele mai extreme, întreruperile au durat în medie cu 3,5% mai mult în 2020 (268 de ore pe țară) decât au făcut-o anul anterior (259 de ore).

Ce înseamnă o pană de internet

Autorii studiului spun că au folosit definiţia din Access Now: „O oprire a internetului este o întrerupere intenționată a internetului sau a comunicațiilor electronice, făcându-le inaccesibile sau efectiv inutilizabile, pentru o anumită populație sau într-o locație, adesea pentru a exercita controlul asupra fluxului de informații.”

Raportul include opriri de pe rețelele sociale, întreruperi ale internetului și restricții severe. Aceste tipuri de întreruperi ale internetului sunt definite după cum urmează:

Pană de internet: unde accesul la internet este complet întrerupt. Această măsură extremă nu poate fi ocolită direct. Sunt incluse întreruperi parțiale, adică pe ISP-uri specifice.
Oprirea rețelelor sociale: unde a fost blocat accesul la platformele populare de socializare, cum ar fi Facebook, WhatsApp, Twitter sau YouTube. Aceste opriri pot fi de obicei eludate folosind un VPN.
Limitare severă: în cazul în care accesul la internet a fost redus la viteze 2G, ceea ce permite utilizarea apelurilor SMS și vocale, dar face site-urile web și aplicațiile moderne inutilizabile din punct de vedere funcțional.

Regiunile şi ţările cele mai afectate

Asia a fost regiunea de pe glob cea mai afectată în 2020, cu 17.735 de ore care au afectat 10,5 milioane de oameni şi au dus la o pierdere de 2,96 miliarde de dolari.

Europa este pe locul doi, cu pierderi de 510,3 milioane de dolari, 1.373 ore de fără internet şi 80,7 milioane de oameni afectaţi.

Orientul Mijlociu şi nordul Africii se află pe locul trei, cu pierderi de 289,6 milioane de dolari, 1.126 de ore şi 100,2 milioane de oameni afectaţi.

Urmează Africa sub sahariană (237,4 milioane de dolari, 6.929 oare şi 56,3 milioane de oameni) şi America de Sud (pierderi de 2,4 milioane de dolari, doar 2 ore şi 20,5 milioane de oameni afectaţi).

India a fost în 2020 ţara cea mai afectată de penele de internet, cu pierderi de 2,8 miliarde de dolari. Costul ridicat este o combinație între orele lungi (8.927 – de asemenea, cele mai mari din raport) și numeroasele persoane (10,3 milioane) pe care le-au afectat opririle de internet din India.

Costul estimat al restricționării internetului plasează țara cu mult înaintea Belarusului pe locul doi, care se estimează că a pierdut echivalentul a 336 milioane dolari. În ciuda protestelor politice pe scară largă din 2020, guvernul țării a restricționat accesul la internet pentru populația sa doar 218 de ore. Autoritățile din Belarus au restricționat accesul la internet în august și septembrie, în timp ce președintele Alexander Lukashenko a încercat să înăbușe protestele în urma alegerilor prezidențiale controversate.

Myanmar a închis internetul aproape atâta timp cât India în 2020. Cea mai vestică regiune a țării Rakhine a câștigat notorietate datorită persecuției popolaţiei rohingya și a cunoscut cea mai lungă oprire a internetului din istorie. Cu toate acestea, din cauza numărului redus de persoane afectate (200.000), costurile economice au fost estimate doar la aproximativ 190 de milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...