Pensia de serviciu medie din Apărare se apropie de 4.000 de lei brut în 2019

Pensia de serviciu medie din Apărare a depăşit 3.914 lei brut lunar în anul 2019 și e cu nici 2% mai mare decât cea din anul 2018, arată o analiză făcută de ECONOMICA.NET pe baza informațiilor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN. În total, pensiile de serviciu din Apărare au costat peste 3 miliarde de lei în 2019, în creștere nesemnificativă față de nivelul anului 2018, arată datele comunicate exclusiv pentru Economica de CPS a MApN. Pensiile de serviciu militare se plătesc doar de la bugetul de stat.
Cristina Şomănescu - Dum, 26 ian. 2020, 20:03
Pensia de serviciu medie din Apărare se apropie de 4.000 de lei brut în 2019

Pensia de serviciu medie din Apărare a ajuns la circa 3.915 lei brut în 2019 și e cu numai 1,63% mai mare decât cea din anul 2018, arată calculele făcute de ECONOMICA.NET, pe baza datelor primite, în exclusivitate, de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Peste 64.000 de oameni iau pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a MApN, în creștere nesemnificativă față de nivelul anului 2018.

  • Mai precis, 64.303 de oameni au încasat pensie de serviciu plătită de CPS a MApN în decembrie 2019, cu 139 în plus față de nivelul aceleiași perioade din 2018, reiese din datele primite de Economica de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

În total, pensiile de serviciu plătite de CPS a MapN au costat peste 3 miliarde de lei în anul 2019, bani pe care i-am plătit integral de la bugetul de stat, potrivit informațiilor primite exclusiv de Economica de la această instituție. Pensiile de serviciu din Apărare au costat bugetul de stat în 2019 cu doar 1,26% mai mult decât în 2018, rezultă din analizele făcute de ECONOMICA.NET despre acest subiect.

Sumele includ şi diferenţele plătite în 2019, respectiv în 2018, rezultate în urma procesului de recalculare/actualizare a pensiiilor, și alte diferenţe restante, au mai spus pentru Economica oficialii CPS a MApN.

Pensiile de serviciu din Apărare au fost plătite de CPS a MApN în baza prevederilor Legii nr. 223 din 2015, cu modificările și completările ulteriore, ale Legii nr. 303 din 2004 republicată, cu modificările și completările ulteriore, și ale Legii nr. 223 din 2007, cu modificările și completările ulterioare, au adăugat reprezentanții instituției.

Oficialii CPS a MApN au detaliat pentru Economica algoritmul de stabilire a pensiei de serviciu din Apărare:

„Modul de stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolului 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ.

Însă, potrivit prevederilor art. 30 din Legea 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile acestei legi nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei militare.

La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, potrivit dispoziţiilor art. 60 alineatului (1) din Legea nr. 223/2015, aşa cum acestea au fost modificate şi completate prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.

Pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de spor de 10%, 15% şi respectiv 20% la cuantumul pensiei, conform dispoziţiilor art. 11 alineatul (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare”, ne-au spus oficialii CPS a MApN.

Pensiile de serviciu din evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se plătesc doar din bugetul de stat, în baza prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Cum se obţine valoare netă a pensiei din pensia brută

Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

De exemplu, o pensie brută de 3.500 de lei înseamnă o pensie netă de 3.350 de lei. Cum am obţinut acest rezultat:

  • 3.500 de lei brut minus 2.000 de lei (valoarea neimpozabilă, conform legii) egal 1.500 de lei.
  • 10% din 1.500 de lei înseamnă 150 de lei.
  • 3.500 de lei minus 150 de lei egal 3.350 de lei.

ECONOMICA.NET nu face judecăți de valoare cu privire la oportunitatea și moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...