Pensia de serviciu medie din Apărare depăşeşte 4.500 de lei brut lunar în 2022 şi e cu peste 5% mai mică decât în anul 2021

Pensiile de serviciu de sub cupola Ministerului Apărării Naţionale, acordate în anul 2022, au costat 3,64 de miliarde de lei, cu 3,24% mai puţin decât în anul 2021, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la Casa de Pensii Sectorială a MApN. Pensiile de serviciu militare se plătesc doar de la bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Cristina Şomănescu - joi, 09 mart. 2023, 22:01
Pensia de serviciu medie din Apărare depăşeşte 4.500 de lei brut lunar în 2022 şi e cu peste 5% mai mică decât în anul 2021

Pensiile de serviciu din Apărare au costat 3,64 de miliarde de lei în anul 2022, cu 3,24% mai puţin decât în anul 2021, arată o analiză Economica.net făcută pe baza datelor obţinute de la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale (CPS a MApN).

  • Valorile prezentate mai sus vizează sumele totale brute plătite de CPS a MApN beneficiarilor de pensii de serviciu în anul 2022 şi în anul 2021, în care au fost incluse diferenţele restante achitate pensionarilor în fiecare dintre anii analizaţi.

Peste 68.100 de oameni au încasat pensie de serviciu de la CPS a MApN în decembrie 2022, în creştere cu doar 1,45% faţă de numărul beneficiarilor din aceeaşi lună a anului 2021, reiese din analiza Economica.net bazată pe informaţiile pe care le-am primit de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Pensia de serviciu medie din Apărare – indicator măsurat de Economica.net începând cu anul 2016, scade în 2022 după patru ani consecutivi în care a crescut continuu, reiese din analizele anuale exclusive, realizate de Economica.net despre acest subiect.

Pensia de serviciu medie brută din Apărare a depăşit 4.500 de lei lunar în anul 2022 şi este cu 5,2% mai mică decât valoarea indicatorului din anul 2021, arată analiza Economica.net făcută pe baza informaţiilor obţinute de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Algoritmul prin care se stabilesc pensiile de serviciu militare

Modul de stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolului 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ.

Însă, potrivit prevederilor art. 30 din Legea 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile acestei legi nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei militare.

La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, potrivit dispoziţiilor art. 60 alineatului (1) din Legea nr. 223/2015, aşa cum acestea au fost modificate şi completate prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.

Pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de spor de 10%, 15% şi respectiv 20% la cuantumul pensiei, conform dispoziţiilor art. 11 alineatul (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare”, au explicat pentru Economica.net reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu s-au indexat cu rata medie anuală a inflaţiei, potrivit articolului VIII, alineatul (7) din OUG nr. 226 pe 2020, consultată de Economica.net.

Militarii aflaţi în activitate contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Militarii aflaţi în activitate nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci o contribuţie individuală la bugetul de stat, de 25% din salariul/solda brută lunară. Economica.net a scris despre acest subiect încă din anul 2017.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea şi moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...