Pensia de serviciu medie din Apărare se apropie de 4.200 de lei brut în primul semestru din 2020

Pensiile de serviciu din Apărare au costat 1,59 de miliarde de lei brut în prima jumătate a anului 2020, cu nici 6% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată datele primite de Economica.net de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN. Numărul beneficiarilor de pensie de serviciu din evidenţa CPS a MApN se apropie de 64.500 de oameni în iunie, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul lunii iunie 2019, dar şi faţă de nivelul lunii mai 2020, reiese din analiza făcută de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 20 iul. 2020, 18:34
Pensia de serviciu medie din Apărare se apropie de 4.200 de lei brut în primul semestru din 2020

Pensiile de serviciu gestionate de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN au costat 1,59 de miliarde de lei brut în primul semestru din 2020, cu 5,83% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată o analiză Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la CPS a MApN. Pensiile de serviciu militare se plătesc doar de la bugetul de stat.

  • În sumele brute aferente primului semestru din 2020 şi din 2019 CPS a MApN a inclus şi plăţile restante acordate pensionarilor.

Nici 64.500 de beneficiari de pensii de serviciu de sub cupola MApN în iunie 2020, în creştere nesemnificativă faţă de valoarea lunii iunie 2019, dar şi faţă de nivelul lunii mai 2020.

64.496 de oameni au încasat, în iunie 2020, pensie de serviciu plătită de CPS a MApN, cu 390 de persoane în plus faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019, arată datele trimise pentru Economica.net de instituţie.

Pensia de serviciu medie din MApN se apropie de 4.200 de lei brut lunar în primul semestru din 2020, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul aceleiaşi perioade din 2019, arată analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite de la CPS a MApN.

Mai precis, pensia de serviciu medie din MApN a urcat la aproape 4123 de lei brut lunar, în primul semestru din 2020 şi e cu doar 5,43% mai mare decât în perioada identică a anului 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.

Precizări

Pensiile de serviciu din Apărare sunt administrate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Valorile prezentate în acest articol vizează pensiile de serviciu acordate în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în evidenţele CPS a MApN.

Algoritmul folosit la determinarea pensiei de serviciu din Apărare. Iată ce a spus pentru Economica.net Casa de Pensii Sectorială a MApN:

„Modul de stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolului 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ.

Însă, potrivit prevederilor art. 30 din Legea 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile acestei legi nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei militare.

La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, potrivit dispoziţiilor art. 60 alineatului (1) din Legea nr. 223/2015, aşa cum acestea au fost modificate şi completate prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.

Pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de spor de 10%, 15% şi respectiv 20% la cuantumul pensiei, conform dispoziţiilor art. 11 alineatul (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare”, au explicat pentru Economica.net reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Cum obţinem cuantumul net al pensiei din pensia brută

Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

Concret, o pensie brută de 3.500 de lei înseamnă o pensie netă de 3.350 de lei. Cum am obţinut acest rezultat:

3.500 de lei brut minus 2.000 de lei (valoarea neimpozabilă, conform legii) egal 1.500 de lei.
10% din 1.500 de lei înseamnă 150 de lei.
3.500 de lei brut minus 150 de lei egal 3.350 de lei pensie netă.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la moralitatea sau oportunitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...