Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete a scăzut la 5.035 de lei brut lunar în 2018

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete depăşeşte 5.000 de lei brut în anul 2018 şi e cu 5,5% mai mică decât cea din anul 2017, arată o analiză Economica.net bazată pe informaţiile obţinute de publicaţia noastră de la SRI.
Cristina Şomănescu - Dum, 03 mart. 2019, 20:16
Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete a scăzut la 5.035 de lei brut lunar în 2018

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat peste 622,23 de milioane de lei în 2018, cu nici 3% mai mult decât în 2017, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către SRI. Sumele totale brute plătite pentru pensiile de serviciu din SRI în 2017 şi în 2018 includ plăţile aferente drepturilor restante acordate în baza articolului 109 şi articolului 110 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, au spus oficialii SRI pentru Economica.net.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete a ajuns la 5.035 lei brut lunar în anul 2018 şi e cu circa 5,5% mai mică decât cea din anul 2017, reiese din analiza Economica.net pe baza informaţiilor primite de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI.

CPS a SRI a plătit pensii de serviciu pentru 10.311 oameni în luna decembrie 2018, în creştere nesemnificativă faţă de lunile precedente, rezultă din datele pe care SRI le-a transmis pentru Economica.net.

Pensiile de serviciu din SRI sunt administrate şi plătite de Casa de Pensii a SRI.

SRI a refuzat însă să răspundă clar pentru Economica.net care sunt celelalte Servicii Secrete ale căror pensii sunt gestionate de Casa de Pensii a SRI. Singurul răspuns pe care l-am primit e ambiguu: „În ceea ce privește administrarea, de către Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii, doar a sistemului de pensii din SRI, precizăm că art.61 alin. (5) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că: „Pentru militarii şi funcţionarii publici cu statut special care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, dosarele de pensionare se transmit la Casa de Pensii Sectorială aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Român de Informaţii, după caz, potrivit protocoalelor încheiate între acestea”. De asemenea, potrivit alineatului (6) al aceluiași articol, „Casele de Pensii Sectoriale aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Român de Informaţii stabilesc şi plătesc pensiile militarilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit protocoalelor încheiate”.

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete sunt plătite doar din bugetul de stat. 

Pensiile de serviciu ale profesioniştilor din Serviciile Secrete din ţara noastră se plătesc doar din bugetul de stat, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Militarii contribuie la bugetul de stat cu o cotă individuală de contribuţie, în valoare de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Militarii aflaţi în activitate contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, în cuantum de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Aceştia nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci această contribuţie individuală la bugetul de stat, care din anul 2018 este de 25% din salariul/solda brută lunară. Precizăm că până la sfârşitul anului 2017, contribuţie individuală la bugetul de stat, plătită de militarii aflaţi în activitate, a fost de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Abia din anul 2018, s-a majorat la 25%.

Algoritmul de stabilire a pensiilor de serviciu din Serviciile Secrete, mai avantajos decât pentru majoritatea românilor.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din SRI şi alte Servicii Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului.

Pentru militarii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.

Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.

Pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, ne-au explicat oficialii SRI.

Pensia de serviciu netă reprezintă pensia în cuantum brut, din care se deduce impozitul pe venit. Cota de impozit în cazul pensiilor militare este de 10%, iar venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei de serviciu din Serviciile Secrete, prezentat mai sus, precum şi vechimea care-i califică să obţină pensie sunt mai avantajoase decât cele prevăzute de actele normative pentru cei mai mulţi români, plătiţi doar în baza stagiului de cotizare realizat la sistemul public de pensii. Prin urmare, în baza acestor argumente, putem spune, fără să greşim, că pensiile de serviciu militare sunt pensii speciale.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...