Pensia de urmaş ar putea fi primită şi dacă durata casătoriei e sub 10 ani; perioadele fracţionate, lucrate în condiţii deosebite sau speciale de muncă, ar putea fi valorificate – propunere legislativă

O propunere legislativă, iniţiată de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, aduce trei schimbări avantajoase pentru pensionarii din sistemul public, care îndreaptă trei situaţii injuste generate de legislaţia pensiilor. Concret, soţul supravieţuitor va primi pensie de urmaş şi dacă durata căsătoriei e sub 10 ani, dar va fi penalizat pentru fiecare an în minus faţă de pragul de 10 ani de căsătorie, reglementat din lege, reiese din propunerea legislativă aflată la Consiliul Economic şi Social (CES), spre avizare. Vor fi luate în considerare la calculul stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite sau speciale de muncă şi perioadele de timp fracţionate (luni, zile), nu doar anii împliniţi. A treia schimbare propusă de parlamentari prevede ca orice venituri pentru care s-a plătit contribuţie de asigurări socială trebuie să fie luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie, indiferent că veniturile obţinute au avut sau nu caracter permanent.
Cristina Şomănescu - joi, 04 nov. 2021, 07:34
Pensia de urmaş ar putea fi primită şi dacă durata casătoriei e sub 10 ani; perioadele fracţionate, lucrate în condiţii deosebite sau speciale de muncă, ar putea fi valorificate – propunere legislativă

La Consiliul Economic şi Social (CES) se află, spre avizare, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010, iniţiată de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, şi de alţi parlamentari PNL, printre care se numără Florin Roman, Tudor Polak, Claudiu Chira, Ioan Cupşa.

Propunerea legislativă, iniţiată de Violeta Alexandru, aduce trei schimbări importante, în beneficiul pensionarilor din sistemul public.

Ce se schimbă

Vor primi pensie de urmaş şi soţii a căror căsătorie a durat mai puţin de 10 ani.

Soţul supravieţuitor va primi pensie de urmaş şi dacă are puţin de 10 ani de căsătorie, dar va fi penalizat pentru fiecare an în minus faţă de pragul de 10 ani de căsătorie, reglementat din lege, reiese din propunerea legislativă consultată de Economica.net.

Propunerea legislativă reglementează acordarea dreptului la pensie de urmaş pentru soţul supravieţuitor şi în situaţia în care durata căsătoriei a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puţin un an, prin aplicarea unei penalităţi de 0,58% pentru fiecare lună, respectiv 7% pentru fiecare an de căsătorie în minus faţă de pragul de 10 ani, se arată în documentul aflat la CES, spre avizare.

În acest sens, la articolul 85 din Legea 263/2010, după alineatul (2) se adaugă următoarele alineate:

  • (3) În cazul în care durata căsătoriei e mai mică de 10 ani, dar de cel puţin un an, cuantumul pensiei de urmaş, cuvenit soţului supravieţuitor, se diminuează cu 0,58% pentru fiecare lună, respectiv cu 7% pentru fiecare an de căsătorie care lipseşte din durata de 10 ani, se arată în propunerea legislativă aflată la CES.
  • (4) Dispoziţiile articolului 2 alineatul (4) din OUG 6/2009, aprobată prin Legea 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică persoanelor prevăzute la alineatul (3).

A doua schimbare

Autorii proiectului legislativ vor să fie luate în considerare şi perioadele de timp fracţionate (luni, zile) la calculul stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite, speciale de muncă. În acest caz, se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporţional cu timpul lucrat. Spre comparaţie, în prezent, se iau în considerare doar anii împliniţi la calculul stagiului de cotizare în condiţii (deosebite, speciale) de muncă.

În acest sens, la articolul 55 din Legea 263/2010, după alineatul (2) se adaugă următorul alineat:

  • (3) Pentru activitatea desfăşurată în fracţiuni de ani, exprimate în luni de zile sau în zile, se aplică reducerea (n. red. vârstei standard de pensionare) proporţional cu timpul lucrat, reiese din propunerea legislativă consultată de Economica.net.

Prevederile antemenţionate ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, dacă legea va fi adoptată de Parlament.

A treia schimbare: orice venituri pentru care s-a plătit contribuţie de asigurări socială trebuie să fie luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie, indiferent că veniturile obţinute au avut sau nu caracter permanent, spun autorii propunerii legislative aflate acum la CES.

În acest sens, Legea 263/2010 se modifică şi se completează astfel:

La articolul 165, alineatul (1) se schimbă şi va avea următorul cuprins:

(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat contribuţie la bugetul asigurărilor sociale de stat.

După articolul 165, alineatul (1), se introduc următoarele alineate:

(1¹) Venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, prevăzut la alineatul (1) se dovedeşte prin adeverinţă eliberată conform modelului prevăzut în anexa la Ordinul Ministrului Muncii nr. 487 din 2021, eliberată pe baza statelor de plată de angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

(1²) În situaţiile prevăzute la alineatul (1), în care, pentru o anumită perioadă, care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, salariile prevăzute la alineatul (1), care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare, sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

salariile brute – până la 1 iulie 1977;

salariile nete – de la 1 iulie 1977 până la 1 ianuarie 1991;

salariile brute – de la 1 ianuarie 1991.

 

La articolul 165, se modifică alineatul 2, partea introductivă a alineatului 3 şi alineatul 4, astfel:

(2) La determinarea punctajelor potrivit alineatului 1², se au în vedere şi sporurile care au fost incluse în salariul brut şi au constituit bază de calcul pentru CAS şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.

(3) Pentru situaţiile prevăzute la alineatul 1², sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare e următorul (…)

  • n.red. rămân neschimbate valorile prevăzute la alineatul 3 al art 165 din Legea 263.

(4) Pentru perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001, sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare e cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

De prevederile articolului 165 din Legea 263/2010, inclusiv cele enumerate mai sus, ar urma să beneficieze, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite până la data intrării în vigoare a acestei legi, aflată acum la stadiul de propunere legislativă care urmează să fie avizată de CES.

Articolul 166 din Legea 263/2010 se modifică astfel:

(1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul pentru contribuţia individuală de asigurări sociale, aşa cum a fost înscris în declaraţia nominală de asigurare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul pentru CAS după 1 ianuarie 2018.

(2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001 se utilizează venitul asigurat, înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială.

Prevederile enumerate mai sus fac parte dintr-o propunere legislativă, drept care deocamdată nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...