Magistraţii au avut, în medie, pensii de peste 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei, în primul semestru – analiză

Peste 9.500 de civili au luat pensie de serviciu în iunie, cei mai mulţi - magistraţi, personal auxiliar de specialitate al instanţelor, profesionişti din aviaţia civilă, diplomaţi, dar nu numai. Pentru cei aproximativ 9.500 de oameni care au luat pensie de serviciu am virat, în primul semestru, peste 563 de milioane de lei doar la bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de toţi contribuabilii din România, cu 9% mai mult decât în prima jumătate a anului 2019, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor pe care ni le-a comunicat Casa Naţională de Pensii Publice.
Cristina Şomănescu - mar, 04 aug. 2020, 18:55
Magistraţii au avut, în medie, pensii de peste 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei, în primul semestru - analiză

Peste 9.500 de civili au luat pensie de serviciu în iunie, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019, arată statisticile CNPP, consultate de Economica.net. 

Printre beneficiari pensiilor de serviciu se numără judecătorii, procurorii, grefierii, personalul civil navigant din aviaţia civilă, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic şi consular, parlamentarii şi nu numai.

Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.

În primul semestru din 2020 pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul asigurărilor sociale 122,87 de milioane de lei, cu 14,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Aceştia sunt banii primiţi de pensionari în funcţie de contribuţia virată la sistemul asigurărilor sociale, de-a lungul vieţii profesionale.
Pe lângă aceşti bani, am plătit pentru pensiile de serviciu ale civililor 563,68 de milioane de lei de la bugetul de stat, în primul semestru din 2020, cu 8,97% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din datele primite de Economica.net de la CNPP. Aceştia sunt banii primiţi de pensionari în baza privilegiilor legiferate prin legi speciale.
În total, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale 686,56 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2020, cu 9,9% mai mult decât în perioada identică a anului 2019, rezultă din datele primite de Economica.net de la CNPP.

În acest an scade ritmul de creştere a sumele virate de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor, reiese din analizele despre acest subiect, făcute anual de Economica.net.

Am arătat, deja, mai sus că pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat în primul semestru cu aproape 9% mai mult decât în prima jumătate a anului 2019.
Spre comparaţie, în prima jumătate din 2019 am virat de la bugetul de stat suma de 517,26 de milioane de lei pentru a plăti pensiile de serviciu ale civililor, cu peste 27% mai mult decât în prima jumătate a anului 2018, arată o analiză publicată de Economica.net.
În primul semestru din anul 2018, am virat de la bugetul de stat 404,8 milioane de lei pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor, cu peste 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese dintr-o analiză publicată de Economica.net.

Magistraţii ar fi meritat, doar în funcţie de contribuţia la asigurările sociale, pensie medie de nici 1.300 de lei brut lunar în primul semestru. Au primit, în medie, pensii de peste 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit.

Pensia de serviciu medie din magistratură se apropie de 19.000 de lei brut lunar în primul semestru şi e cu 5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analizele făcute de Economica.net. Magistraţii pensionaţi ar fi meritat, strict în baza contribuţiei, pensie medie de aproape 1.300 de lei brut lunar, cu peste 7% mai mare decât în primul semestru din 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.

Pensionarii din aviaţia civilă ar fi meritat, strict în baza contribuţiei la asigurările sociale, pensie medie de peste 3.800 de lei brut lunar în primul semestru. Aceştia au primit, în medie, pensii de aproape trei ori mai mari.

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă a avut pensie de serviciu medie de peste 11.300 de lei brut lunar în primul semestru din acest an, cu circa 4,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată analizele făcute de Economica.net. Acestuia i s-ar fi cuvenit, doar în funcţie de contribuţia la asigurările sociale, pensie medie de 3.800 de lei brut lunar, cu circa 16% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată calculele făcute de Economica.net pe baza datelor primite de la CNPP. Diferenţa dintre cât au primit şi cât ar fi meritat – în funcţie de contribuţia la asigurările sociale – le-am achitat-o de la bugetul de stat.

Auditorii publici externi ai Curţii de Conturi au avut pensie medie de peste 8.100 de lei brut lunar în primul semestru, dublu faţă de cât ar fi meritat în funcţie de contribuţia virată la sistemul asigurărilor sociale.

Pensia de serviciu medie a auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi depăşeşte 8.100 de lei brut lunar în primul semestru şi e cu peste 5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din analizele Economica.net. Acestora li s-ar fi cuvenit, în baza contribuţiei virate la asigurările sociale, pensie medie de aproape 4.000 de lei brut lunar, cu 16% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din analiza datelor primite de Economica.net de la CNPP.

Pensionarii din Diplomaţie au primit, în medie, pensie de peste 5.700 de lei brut lunar, în primul semestru, cel puţin dublă faţă de cât ar fi meritat în baza principiului contributivităţii.

Pensionarii din Corpul diplomatic şi consular al României au avut pensie de serviciu medie de circa 5.766 de lei brut lunar în primul semestru din 2020, cu circa 4% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, rezultă din analizele făcute de Economica.net. Aceştia ar fi meritat, strict în baza contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale, în medie, pensie de circa 2.566 lei brut lunar în primul semestru, cu circa 14% mai mare decât în perioada identică a anului 2019, potrivit calculelor făcute de Economica.net pe baza datelor primite de la CNPP.
Diferenţa dintre cât au primit şi ar fi meritat în funcţie de contribuţie le-am plătit-o cu toţii de la bugetul de stat.

Funcţionarii publici parlamentari au avut pensie de serviciu medie de peste 4.700 de lei brut lunar în primul semestru, de cel puţin două ori mai mare decât ar fi meritat în funcţie de cât au contribuit la bugetul asigurărilor sociale.

Funcţionarii publici parlamentari au avut pensie de serviciu medie de peste 4.700 de lei brut lunar în primul semestru din 2020, cu circa 7% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese analizele Economica.net. Acestora li s-ar fi cuvenit, doar în baza contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale, pensie medie de nici 2.300 de lei brut lunar, cu 16% mai mare decât în perioada identică din 2019, arată calculele făcute de Economica.net pe baza datelor primite de la CNPP.

Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor a avut pensie medie de peste 4.600 de lei brut lunar în primul semestru, de peste două ori mare decât i s-ar fi cuvenit în funcţie de contribuţia la asigurările sociale (BASS).

Pensia de serviciu medie a personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor a depăşit 4.600 de lei brut lunar în primul semestru şi e cu peste 11% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din analizele făcută de Economica.net. Acestuia i s-ar fi cuvenit pensie medie de peste 1.900 de lei brut lunar, strict în funcţie de contribuţia la BASS, cu circa 15% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, potrivit calculelor Economica.net. 

Citeşte şi Peste 10.000 de oameni din Serviciile Secrete iau pensie de serviciu. În medie, pensia se apropie de 5.400 de lei brut în primul semestru

Avem cel mai mare număr de beneficiari de pensii de serviciu din MAI, din 2017 încoace. Pensia medie scade la circa 4.900 de lei brut lunar

 

Pensia de serviciu medie din Apărare se apropie de 4.200 de lei brut în primul semestru din 2020; circa 64.500 de oameni au încasat-o


În prezent, pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Pensiile de serviciu ale celor aproximativ 9.500 de civili:
– nu li se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul pensionarilor de rând.

  • Pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.

– durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu mai mică decât în cazul oamenilor plătiţi la pensie doar în funcţie de cât au constribuit.

  • De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru militari şi magistraţi.

– algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei e mult mai avantajos decât pentru restul românilor care iau pensie doar în funcţie de contribuţie.

  • Civilii care iau pensii de serviciu încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

Precizare

Pentru calculele care ne arată dinamica de creştere a pensiilor de seriviciu medii în prima jumătate a anului 2020 faţă de nivelurile din aceeaşi perioadă din 2019 am folosit valorile exacte ale acestor indicatori, obţinute de Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la CNPP. 

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...