Fără precedent în România – Administratorii unui fond de pensii cu 500.000 de cotizanți și cele mai slabe performanțe din piață măsluiau contabilitatea. Măsuri dure luate de ASF
Situație fără precedent pe piața pensiilor private. Directorul unui administrator de pensii a fost sancționat cu amendă și retragerea aprobării pentru că măsluia contabilitatea societății. Alături de șeful executiv au primit același tip de sancțiuni și doi dintre membrii Consiliului de Administrație. Administratorul este BRD SAFPP, care gestionează fondul de pensii obligatorii (pilon II) cu cele mai slabe performanțe în cei 14 ani de existență a sistemului. După cum arată datele Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR), Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) este, în cazul fondului de pilon 2 al BRD de doar 24,11 lei, față de 28,5 lei cât este media și aprope 30 de lei cât are cel mai performant fond. VUAN este indicatorul în funcție de care participanții își pot calcula suma acumulată în conturi. La lansarea sistemului, în 2008, el avea o valoare de 10 lei, ulterior crescând ca rezultat al plasamentelor făcute de administratori. Menționăm că ASF subliniază faptul că administratorul fondului și fondul în sine sunt două entități distincte și că Fondul în sine nu a fost afectat. ” Interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate.”, subliniază cei de la ASF.
Cine sunt cei sancționați? Comunicatul ASF
Redăm, integral, comunicatul de presă emis de ASF pe tema sancțioării șefilor de la BRD SAFPP:
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat un control permanent la societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., în urma caruia A.S.F. a constatat că directorul general și membrii Consiliului de administrație al societății au încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului.
În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.
În sarcina membrilor Consiliului de administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.
Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri sancționatorii:
1. Sancționarea doamnei Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director General al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.
2. Sancționarea domnului Laurent Simon Doubrovine, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
3. Sancționarea doamnei Raluca Ioana Moise, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
4. Sancționarea domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 55.500 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.
Având în vedere sancțiunile menționate mai sus, A.S.F. a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările și completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizații erau în vigoare la data de 11.05.2022. În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliului A.S.F. a hotărât:
1. Retragerea aprobării acordate doamnei Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director General al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
2. Retragerea aprobării acordate doamnei Raluca Ioana Moise, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
3. Retragerea aprobării acordate domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A..
Sancțiunile aplicate nu au vizat activitatea desfășurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. în legătură cu administrarea fondurile de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate.