Pentru persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, se aplică indicele de corecţie, prin care se asigură o corelare mai bună între câştigurile salariale şi pensia primită de aceştia.
Până la sfârşitul lunii martie, toţi cei 234.000 de pensionari vor primi diferenţa de pensie aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013, efortul bugetar pentru cele două luni fiind de 23 de milioane de lei, a declarat ministrul Rovana Plumb.
Indexarea pensiilor se va face peste cifra de 4% în 2015, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, luni, la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
‘Ministerul Muncii este cel mai greu minister dintr-un Guvern. Am vrut să verific astăzi dacă ceea ce am spus în noiembrie s-a aplicat, anume procedura prin care indicele de corecţie se aplică unui număr de peste 230.000 de pensii va duce la recalcularea acestora pe plus, nu pe minus. În urma recalculării rezultă că, într-adevăr, 230.000 pensionari vor primi în plus la pensie anumite sume, o medie de 63 de lei. În 2014 a fost o indexare cu 3,75%. Anul 2015 va reprezenta o indexare cel puţin egală dacă nu cumva peste cifra 4’, a spus Ponta.
Potrivit premierului, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost suplimentat cu circa 200 milioane lei de la bugetul de stat.
‘Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost suplimentat cu 166 milioane lei pentru anul 2013 şi 22,9 milioane lei sunt diferenţele pentru luna noiembrie şi decembrie 2013 după decizia Curţii Constituţionale. Mai rotunjit, sunt 200 milioane lei care au fost transferaţi din bugetul de stat în bugetul asigurărilor sociale de stat. (…) Mă aştept ca, în continuare, nemaiexistând elemente de contestare, practic fiecare pensionar să ştie exact câţi bani primeşte să nu mai luăm de la capăt acel calvar al recalculărilor, iar atunci când se va recalcula ceva să fie în plus. Avem de aplicat noile prevederi privind grupa întâi şi a doua de muncă, avem de aplicat indicele de corecţie’, a arătat premierul.