Procurorii DIICOT au efectuat, marţi, 16 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat constituit din 16 persoane. Indivizii au vârste cuprinse între 17 şi 41 de ani şi sunt specializaţi în falsificarea şi punerea în circulaţie de monedă naţională falsificată.
Gruparea punea banii falşi şi în pieţe, în zone aglomerate, asta pentru a li se pierde cât mai repede urma celor care falsificau bancnotele. Membrii grupării au plasat bancnotele contrafăcute pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Argeş, Olt şi a altor 16 judeţe.
„La data de 13 decembrie, învinuitul Bibire Nicuşor a fost depistat în flagrant delict pe raza municipiului Bucureşti, în timp ce plasa 160 de bancnote contrafăcute, din cupiura de 100 lei. Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză s-a ridicat aparatura utilizată pentru contrafacerea bancnotelor iar la una dintre locaţii, situată în sectorul 3 al capitalei, a fost descoperită o instalaţie artizanală pentru producerea şi îmbutelierea de băuturi alcoolice„, se arată într-un comunicat remis DIICOT.
Au fost arestate 11 persoane, faţă de care urmează a fi dispuse măsurile legale.
Reacţia Poştei Române nu a întârziat să apară. Compania precizează că nu a fost înştiinţată cu privire la implicarea vreunui poştaş în această infracţiune şi subliniază că organele abilitate sunt în măsură să facă cercetări: „Până în prezent, Compania Naţională Poşta Română S.A. nu a fost înştiinţată oficial de către autorităţile competente ale statului cu privire la implicarea vreunui salariat poştal în astfel de activităţi. Pe această cale, îi asigurăm pe toţi clienţii companiei, în special pensionarii, că nu vor avea de suferit în niciun fel din punct de vedere financiar, iar pensiile se vor achita cu promptitudine de către cei peste 14.000 de poştaşi, potrivit tradiţiei Poştei Române de distribuire a pensiilor şi alocaţiilor”.