Pensiile de serviciu au costat bugetul de stat aproape 7 miliarde de lei în 2017, cu 28% mai mult decât în 2016 – ANALIZĂ

Pensiile de serviciu au costat bugetul de stat peste 6,94 miliarde de lei în anul 2017, cu 28% mai mult decât în 2016, reiese dintr-o analiză Economica.net, realizată pe baza datelor oficiale pe care ni le-au comunicat în exclusivitate cele patru Case de Pensii care le administrează. Aproape 149.000 de oameni au încasat pensie de serviciu în luna decembrie 2017, imensa majoritate – militari şi poliţişti. Bugetul de stat, din care se plătesc integral pensiile de serviciu ale militarilor şi poliţiştilor şi - parţial - ale civililor, este alimentat din taxele şi impozitele plătite de toţi contribuabilii din România.
Cristina Şomănescu - mar, 17 apr. 2018, 21:00
Pensiile de serviciu au costat bugetul de stat aproape 7 miliarde de lei în 2017, cu 28% mai mult decât în 2016 - ANALIZĂ

În 2017 am plătit de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, peste 6,94 de miliarde de lei pentru pensiile de serviciu acordate în anul 2017, cu 28% mai mult decât în anul 2016, reiese dintr-o analiză exclusivă Economica.net bazată pe informaţiile pe care cele patru Case de Pensii care le gestionează ni le-au comunicat.

Aproape 149.000 de oameni au încasat pensii de serviciu în anul 2017, arată analiza Economica.net.

De ce cotizăm obligatoriu la pensiile de serviciu? Legiferarea privilegiilor acordate pe viaţă pensionarilor speciali

O serie de legi le oferă privilegii pe viaţă militarilor şi magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, piloţilor, grefierilor, dar nu numai. Iată care sunt cele mai importante:

Pensiile pe care le primesc nu li se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul pensionarilor de rând. 

Pe de o parte, pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc numai din bugetul de stat. Pe de altă parte, pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite numai din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu.

De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru militari şi magistraţi.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor.

Militarii care primesc pensii de serviciu iau 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie.
Civilii care iau pensii de serviciu încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

Iată cele mai importante informaţii despre pensiile de serviciu plătite de toţi românii în anul 2017, comunicate la solicitarea Economica.net de către cele patru Case de Pensii care le administrează şi le plătesc.

Peste 2,82 de miliarde de lei am plătit de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu din Apărare în 2017.

Pensiile de serviciu din MApN şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, administrate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a Ministerului Apărării, au costat bugetul de stat peste 2,82 de miliarde de lei în 2017, arată datele Casei de Pensii Sectoriale (CPS) a Ministerului de resort, comunicate exclusiv pentru Economica.net.

Pensia de serviciu medie brută din Apărare a depăşit 3.730 de lei lunar în 2017, reiese din analiza Economica.net bazată pe datele pe care Casa de Pensii a MApN le-a transmis publicaţiei noastre.

  • Pensia de serviciu medie brută lunară din MApN a crescut cu 15,20% în 2017 faţă de nivelul din 2016, adică s-a majorat cu aproape 500 de lei.
  • 64.920 de oameni din Apărare au încasat în luna decembrie a anului 2017 pensii de serviciu, arată datele pe care ni le-a comunicat CPS a Ministerului de resort.

2,85 de miliarde de lei am plătit de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu din MAI în anul 2017, reiese din datele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului de resort, transmise exclusiv pentru Economica.net.

Pensia de serviciu medie brută din MAI a fost de 3.924 de lei în anul 2017, reiese din datele pe care Economica.net le-a obţinut de la Casa de Pensii a Ministerului de Interne.

  • 64.600 de poliţişti, jandarmi, pompieri ISU, dar şi alţi profesionişti din cadrul Ministerului de Interne au încasat pensie de serviciu în luna decembrie 2017. Informaţia a fost comunicată exclusiv pentru Economica.net de către oficialii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne care administrează şi plăteşte pensiile profesioniştilor din MAI.

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat peste 585 milioane de lei în anul 2017, cu peste 41% mai mult decât în 2016, reiese din datele pe care SRI le-a comunicat pentru Economica.net.

Pensia de serviciu medie brută din SRI a depăşit 5.157 lei în anul 2017 şi este cu aproape 22% mai mare decât cea din anul 2016, arată analiza Economica.net pe baza datelor pe care SRI le-a transmis publicaţiei noastre.

  • 10.307 de oameni au încasat pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii a SRI, în decembrie 2017, a transmis Serviciul Român de Informaţii pentru Economica.net.

Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat 695,84 milioane lei în anul 2017, cu 26% mai mult decât în anul 2016, arată datele pe care Casa Naţională de Pensii Publice le-a comunicat la solicitarea Economica.net.

9.038 de civili au încasat pensie de serviciu în decembrie 2017, arată datele publice ale Casei Naţionale de Pensii.

De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi despre care am scris pe larg aici, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

În prezent, pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Pensiile de serviciu ale civilor sunt plătite de la bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor sociale. Detalii, într-un articol Economica.net pe care-l puteţi accesa aici. Valorile prezentate în acest articol se referă doar la sumele plătite de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale civililor. La aceste valori se adaugă cele plătite de la bugetul asigurărilor sociale, despre care vom scrie într-un material distinct.

Precizări:

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc doar din bugetul de stat.

Militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aflaţi în activitate, contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Aceştia nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci această contribuţie individuală la bugetul de stat, care din anul 2018 este de 25% din salariul/solda brută lunară. Precizăm că până la sfîrşitul anului 2017, contribuţie individuală la bugetul de stat, plătită de militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statul special, aflaţi în activitate, a fost de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Abia din anul 2018, s-a majorat la 25%.

Articolul nr. 141 din Codul Fiscal:
• se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, se arată în Legea pensiilor militare, în vigoare.
Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, respectiv 25%, iar baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut. Contribuţia individuală la bugetul de stat este suportată de toate categoriile de personal militar în activitate, iar pensionarilor militari nu li se reţine această contribuţie.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi SRI care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile de serviciu ale militarilor reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru militarii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.
Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Instituţiile care administrează şi plătesc pensii de serviciu în România sunt Casa Naţională de Pensii Publice (pentru civili), Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, CPS a SRI, CPS a Ministerului Apărării Naţionale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...