Ce pensii ar fi meritat cei 9.000 de pensionari „speciali” civili, doar în baza contribuţiei lor: în medie, de patru ori mai mici decît au luat

Peste 9.000 de civili au luat pensie de serviciu în decembrie 2017, iar printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Civilii ar fi meritat în anul 2017 pensii în valoare totală de 181,27 de milioane lei, în baza contribuţiei virate la pensie, ca românii obişnuiţi. Însă, graţie unor privilegii reglementate pe viaţă, au primit anul trecut pensii de serviciu care au depăşit 877,12 milioane lei, reiese din datele transmise pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice. Diferenţa dintre cît au primit şi cît li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la pensii am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat, adică peste 695,84 milioane de lei.
Cristina Şomănescu - mie, 02 mai 2018, 20:51
Ce pensii ar fi meritat cei 9.000 de pensionari

Peste 9.000 de civili au primit în luna decembrie a anului 2017 pensie de serviciu. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi despre care am scris pe larg aici, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.

Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile de serviciu ale civililor.

În anul 2017, celor peste 9.000 de civili li s-ar fi cuvenit pensii de serviciu în valoare totală de peste 181,27 milioane de lei, reiese din datele transmise pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice. Aceştia sunt în fapt banii viraţi de la bugetul asigurărilor sociale în anul 2017 pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor. Spunem că li s-ar fi cuvenit, fiindcă (doar) aceştia sunt banii pe care i-au primit în baza baza contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale, de-a lungul carierei lor.

Însă sumele totale primite la pensie de cei peste 9.000 de pensionari sunt de 877,12 milioane de lei, adică de aproape cinci ori mai mari decît ar fi meritat să li se plătească.

De ce? Pentru că, pe lîngă suma de 181,27 milioane de lei, care le-a fost plătită în 2017, în baza contribuţiei la pensie, li s-au mai virat de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, încă 695,84 de milioane de lei în anul 2017, în acord cu prevederile legilor prin care şi-au creat aceste privilegii.

În prezent, pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Vă amintim că pe 15 septembrie 2017 a intrat în vigoare în întregime Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor de serviciu:

– pensiile de serviciu nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu. Pensiile de serviciu sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie, pensiile de serviciu au fost  indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

  • Concret, iată modificarea adusă prin OUG nr. 59 din 2017: pensiile de serviciu ale civililor, indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

– cuantumul net al pensiilor de serviciu ale civililor nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu, respectiv a indemnizaţiei pentru limită de vârstă.

Schimbările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, enumerate mai sus, nu vizează însă şi pensiile magistraţilor pentru că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României, prin urmare nu pot fi modificate, a explicat Guvernul la adoptarea actului normativ.

Pe scurt, ce trebuie să ştie contribuabilii despre pensiile de serviciu ale civililor, la care vrînd-nevrînd cotizează anual:

Civilii au primit în anul 2017 pensii de serviciu în valoare totală de 877,12 milioane lei.
Aceştia ar fi meritat, în fapt, pensii de numai 181,27 milioane de lei, în funcţie de contribuţia virată la pensie de-a lungul carierei lor.

  • Suma de 181,27 milioane de lei, virată de la bugetul asigurărilor sociale pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor, este cu 29,8% mai mare decît cea din 2016, reiese din compararea datelor pe care Casa de Pensii Publice le-a comunicat publicaţiei noastre.

Diferenţa pînă la 877,12 milioane de lei am plătit-o de la bugetul de stat, prin taxele şi impozitele plătite obligatoriu de noi toţi la stat.

  • Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat în anul 2017 cu 26% mai mult decât în anul 2016, arată datele pe care Casa Naţională de Pensii Publice le-a comunicat la solicitarea Economica.net.
Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...