Pensiile de serviciu au costat bugetul de stat 8 miliarde de lei în 2018, cu peste 15% mai mult decât în 2017
8,07 miliarde de lei am plătit, în 2018, de la bugetul de stat, pentru pensiile de serviciu ale civililor şi militarilor. Suma totală virată de la bugetul de stat pentru plata acestor pensii a crescut cu 15,12% în 2018 faţă de cea din 2017, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza informaţiilor pe care Casele de Pensii care le gestionează le-au comunicat exclusiv publicaţiei noastre.
Pe de o parte, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat 859,02 milioane lei în 2018, cu 23,16% mai mult decât în 2017, arată analiza Economica.net pe baza datelor pe care Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) ni le-a comunicat.
Pe lângă aceşti bani, pentru pensiile de serviciu ale civililor s-au plătit de la bugetul de asigurărilor sociale 205,66 milioane de lei în 2018, cu 12,3% mai mult decât în 2017, potrivit informaţiilor pe care Economica.net le-a primit de la CNPP. Aceştia sunt, de fapt, banii cuveniţi pensionarilor în baza contribuţiei virate la pensii pe parcursul carierei lor.
În total, pensiile de serviciu ale civililor au costat 1,06 miliarde de lei în 2018.
Comparând informaţiile primite de la CNPP am aflat că:
- civilii care iau pensii de serviciu au primit, în 2018, de peste cinci ori mai mulţi bani la pensie decât li s-ar fi cuvenit în baza contributivităţii. Ar fi meritat pensii de circa 205,66 milioane lei în 2018, dar au primit, în total, 1,06 miliarde de lei anul trecut. Diferenţa de 859,02 milioane lei le-a fost plătită de la bugetul de stat.
- în perioada 2017-2018, ritmul de creştere a sumelor plătite de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale civililor e aproape dublu faţă de ritmul de creştere a sumei plătite de la bugetul de asigurărilor sociale pentru aceste pensii. Aceasta înseamnă nu doar că pensiile de serviciu ale civililor s-au plătit, în proporţie covârşitoare, de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, ci şi ritmul de creştere a sumei plătite de la bugetul de stat pentru aceste pensii e aproape dublu faţă de cel de creştere al sumei plătite din bugetul asigurărilor sociale între 2017 şi 2018, arată analiza Economica pe baza datelor pe care CNPP ni le-a comunicat.
Aproape 9.200 de civili au luat pensie de serviciu în decembrie 2018. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu se numără judecători, procurori, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari, în acord cu dispoziţiile legilor în baza cărora li s-au acordat aceste privilegii, despre care am scris, pe larg, aici.
Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite în proporţie minoritară de la bugetul asigurărilor sociale şi în proporţie covârşitoare de la bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.
Pe de altă parte, pensiile de serviciu militare (din Apărare, MAI şi din Serviciile Secrete) au costat peste 7,21 miliarde de lei în 2018, cu 14,23% mai mult decât în 2017, rezultă din datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către Casele de Pensii Sectoriale ale MApN, MAI şi SRI.
Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciilor Secrete din ţara noastră se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
Iată, defalcat, cât am plătit pentru pensiile de serviciu militare:
Pensiile de serviciu din Apărare au costat bugetul de stat 2,97 miliarde de lei în 2018, cu 4% mai mult decât în 2017, arată datele transmise exclusiv pentru Economica de către MApN.
Pensia de serviciu medie brută din Apărare a depăşit 3.851 de lei în anul 2018 şi e cu doar 2% mai mare decât în 2017, arată analiza Economica.net pe baza datelor pe care Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN le-a comunicat exclusiv publicaţiei noastre.
- Sumele plătite pentru pensiile de serviciu din Apărare şi pensiile medii, prezentate mai sus, includ şi diferenţele rezultate în urma procesului de recalculare a pensiilor, dar şi alte diferenţe restante plătite, şi unele, şi altele, în 2018, respectiv în 2017 beneficiarilor pensiilor de serviciu din MApN.
Numărul persoanelor care au luat pensie de serviciu plătită de CPS a MApN a scăzut continuu în 2018, până la 64.164 de oameni în luna decembrie.
Puteţi citi, pe larg, despre pensiile de serviciu din Apărare pe Economica la acest link.
Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 3,61 miliarde de lei în 2018, cu aproape 27% mai mult decât în 2017, arată datele trimise exclusiv pentru Economica.net de Ministerul Afacerilor Interne.
Pensia medie brută din MAI s-a apropiat de 4.700 de lei şi este cu 18,5% mai mare decât în 2017, rezultă din datele pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a comunicat pentru Economica.
- Cuantumurile prezentate mai sus includ diferenţele acordate beneficiarilor pensiilor de serviciu din MAI, rezultate în urma recalculării pensiilor de serviciu, şi a modificării/ revizuirii drepturilor de pensie, ne-au spus oficialii MAI.
65.105 oameni au încasat, în decembrie 2018, pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MAI, instituţia care administrează pensiile din ministerul de resort. Acesta e cel mai mare nivel al numărului de beneficiari de pensii de serviciu de sub cupola MAI din luna mai 2018 încoace, arată datele pe care le-am primit de la Ministerul de Interne.
Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat peste 622,23 de milioane de lei în 2018, cu nici 3% mai mult decât în 2017, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de SRI.
Profesioniştii din Serviciile Secrete au avut, în medie, pensie de serviciu de peste 5.000 de lei brut în 2018, cu 5,5% mai mică decât în 2017, arată analiza Economica.net pe baza informaţiilor comunicate pentru publicaţia noastră de SRI.
- Sumele totale brute plătite pentru pensiile de serviciu din SRI în 2017 şi în 2018, dar şi pensiile medii enumerate mai sus includ plăţile aferente drepturilor restante acordate în baza articolului 109 şi articolului 110 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, au spus oficialii SRI pentru Economica.
Casa de Pensii Sectorială a SRI a plătit pensii de serviciu pentru 10.311 oameni în luna decembrie 2018, în creştere nesemnificativă faţă de lunile precedente, rezultă din datele pe care SRI le-a transmis pentru Economica.
Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.
Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
· au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
· au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Economica nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării pensiilor de serviciu civililor şi militarilor.