Cine rămâne fără pensii speciale – Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, for decizional

Economica.net
28 01. 2020
militari_pensionari_24877400_73387300

Astfel, proiectul prevede eliminarea pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.

Deputaţii au respins amendamentele introduse în Comisia pentru muncă, la propunerea deputatului PSD Adrian Solomon, cele referitoare la abrogarea rentelor viagere ale artiştilor şi sportivilor.

Astfel, au fost eliminate amendamentele care abrogau indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică şi indemnizaţia de merit.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Legea de eliminare a pensiilor speciale, propusă de PNL, a fost adoptată marţi, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri. Voturile favorabile au aparţinut deputaţilor PSD, PNL USR, PMP, dar şi unora dintre cei de la Pro Europa, minorităţi şi ALDE. Toţi deputaţii UDMR prezenţi s-au abţinut de la vot, scrie News.ro.

Propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a fost votată de 247 de parlamentari, înregistrându-se şi 21 de abţineri.

Voturile ”pentru” au aparţinut PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minorităţi (10), neafiliaţi (5). S-au abţinut de la vot deputaţi UDMR (13), ALDE (3) şi câte unu de la grupul minorităţilor şi de la cel al Pro Europa.

Proiectul USR, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, care avea raport de respingere, a fost respins de plen cu 216 de voturi, scrie News.ro.

După controlul constituţionalităţii, legea de eliminare a pensiilor speciale va merge la promulgare.