Pensiile private sunt oferite doar de 18% dintre companii, deşi au impact neutru
„Pensiile private, deşi au impact neutru, deci nu se plătesc nici contribuţii, nu se plăteşte nici impozit, în limita a 400 de euro pe an, sunt oferite doar de 18% dintre companiile care ne-au răspuns la studiul salarial. Aici aş spune că unul dintre principalele motive îl reprezintă nevoia de educare prealabilă a angajatorilor şi a angajaţilor. Pentru că mie mi se pare că este foarte dificil să te duci să-i spui unui angajat: de mâine nu îţi mai dau bonus cash, îţi dau un plan de pensii facultative, fără să îi faci o educaţie în prealabil acestui angajat”, a explicat Diana Coroabă.
Potrivit acesteia, beneficii cu impozitare medie precum tichete de masă sunt oferite de 68% dintre companiile care au răspuns studiului, 50% oferă tichete cadou şi 25% maşină de serviciu. Bonusurile (cash) sunt oferite de 38% dintre companii, abonamentele de servicii medicale private de 56%, asigurările de viaţă de către 39%, iar abonamentele de telefon de 43%. Acestea sunt beneficii care au impozitare ridicată.
„Gradul de fiscalizare al României în ceea ce priveşte salariile şi sumele asimilate salariilor este foarte mare. Cu toate că Guvernul a întreprins măsuri de sprijinire, în ultimii ani, a salariaţilor prin plafonarea contribuţiilor sociale atât la nivelul salariatului cât şi al angajatorului, aş spune că efortul dumneavoastră pentru a asigura un anumit nivel al salariului net angajaţilor dumneavoastră suportă costuri aproape duble, ponderea impozitelor şi contribuţiilor la bugetul de stat fiind de 43% din cheltuielile cu salariile”, a mai spus Diana Coroabă.
Aceasta a explicat că soluţia este oferirea de către angajatori a unor pachete de beneficii care au un grad de impozitare mai scăzut faţă de salarii sau bonusuri cash.
Studiul a fost realizat pe 112 companii mari din 7 sectoare de activitate.