Pensionarii cu pensii mai mari de 872 lei vor plăti contribuţia la sănătate. Pentru restul o plăteşte statul – proiect de OUG

În 2016, pensionarii ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu suma de 872 de lei pe lună nu vor plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS). Pentru aceştia plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate va fi asigurată de la bugetul de stat. Doar pensionarilor cu venituri din pensie mai mari de 872 de lei pe lună li se va reţine CASS, conform unui proiect de OUG. În prezent, sunt asiguraţi la sănătate fără plata contribuţiei pensionarii cu pensii mai mici de 740 lei, în vreme ce pensionarii ale căror pensii depăşesc 740 de lei datorează CASS, însă neconcordanţele dintre Codul Fiscal şi Legea Sănătăţii nu permit pensionarilor cu venituri din pensie cuprinse între 740 lei şi 872 lei pe lună să se asigure la sănătate, susţine proiectul de act normativ. 
Cristina Şomănescu - joi, 25 feb. 2016, 12:32
Pensionarii cu pensii mai mari de 872 lei vor plăti contribuţia la sănătate. Pentru restul o plăteşte statul - proiect de OUG

Ce se schimbă în privinţa asigurării la sănătate a pensionarilor 

Sintetic, în 2016, pensionarii ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu 872 de lei pe lună nu vor plăti CASS, după intrarea în vigoare a OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările ulterioare.
Ei vor fi asiguraţi cu plata contribuţiei la sănătate de la bugetul de stat.

În prezent, sunt asiguraţi la sănătate cu plata contribuţiei la sănătate de la bugetul de stat doar pensionarii ale căror pensii sunt mai mici de 740 de lei.

În 2016, pensionarii cu venituri doar din pensii de maximum 872 de lei pe lună nu vor plăti nici coplată, după intrarea în vigoare a OUG-ului antemenţionat.

În prezent, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună nu plătesc coplată.

În 2016, odată cu intrarea în vigoare a OUG, pensionarii ale căror pensii sunt mai mari de 872 de lei vor datora şi li se va reţine din pensie CASS.

În prezent, Legea Sănătăţii prevede că pensionarii ale căror pensii depăşesc 740 de lei pe lună datorează CASS, însă neconcordanţele dintre Codul Fiscal şi Legea Sănătăţii nu permit pensionarilor cu venituri cuprinse între 740 lei şi 872 lei pe lună să se asigure la sănătate.

Ce prevede acum Legea Sănătăţii şi Codul Fiscal în privinţa asigurării la sănătate a pensionarilor

În prezent, pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate cu plata contribuţiei de sănătate din alte surse, respectiv, de la bugetul de stat, potrivit articolului 224 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 95/2006 (Legea Sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare).

Pensionarii cu venituri din pensie care depăşesc 740 de lei pe lună datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate (CASS), potrivit articolului 266 din Legea Sănătăţii.

Cum se calculează acum CASS pentru pensionarii cu venituri de peste 740 lei

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal e cea care stabileşte cum se calculează contribuţia la sănătate pentru aceste persoane.
Astfel că, pentru pensionarii ale căror pensii sar de 740 de lei pe lună, baza de calcul a CASS o reprezintă doar partea de venit care depăşeşte valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv, întregită prin rotunjire în plus la un leu, stabilesc prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
În 2016, valoarea unui punct de pensie este de 871,7 lei.

Concret, prevederile Codului Fiscal stabilesc că în 2016, pentru pensionarii ale căror pensii sunt mai mari de 740 de lei, baza de calcul a CASS este doar partea de venit care depăşeşte 872 de lei (valoarea punctului de pensie, rotunjit în sus la un leu).
Pe cale de consecinţă, din cauza neconcordanţei prevederilor legale în vigoare antemenţionate, în prezent, pensionarii care au venituri din pensie cuprinse între 740 de lei şi 872 de lei nu beneficiază de cadrul legal pentru a se putea asigura la sănătate, se argumentează în proiectul de OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările ulterioare.

Realitatea contrazice autorii proiectului de OUG. În prezent, toţi pensionarii sunt asiguraţi la sănătate. Diferă doar regimul de compensare la medicamentele eliberate de medic pensionarilor cu pensii sub, respectiv peste 740 lei lunar.

Potrivit legii, toţi pensionarii sunt asiguraţi prin efectul legii. Ceea ce diferă e procentul de compensare la medicamente de care beneficiază cei cu pensii până în 740 lei, respectiv cei cu pensii peste acest prag.
În prezent, doar pensionarii cu pensie mai mică de 740 de lei şi care nu înregistrează alt venit în afară de pensie pot beneficia de compensare de 90% la medicamente.
Pentru ceilalţi pensionari diferă procentul de compensare la medicamente funcţie de lista pe care figurează acestea.

Dacă pensionarul cu pensie mai mică de 740 lei nu a dat o declaraţie pe proprie răspundere la medicul de familie că nu are alte venituri în afară de pensie şi se dovedeşte că are totuşi venituri în afară de pensie, atunci banii aferenţi reţetelor eliberate acestui pacient i se impută medicului de familie care a eliberat reţeta.

Dacă pensionarul mai are şi alte venituri în afară de pensie (adică din dividende, acţiuni sau chirii) şi are pensie mai mică de 740 lei, dar declară mincinos la medicul de familie că nu are alte venituri în afară de pensie, atunci banii aferenţi reţetei compensate cu 90%, de care a beneficiat ilegal, se impută pensionarului.
Pentru a evita aceste situaţii, medicii de familie trebuie să solicite pensionarului cu pensie de cel mult 740 lei o declaraţie pe proprie răspundere că nu are şi alte venituri, înainte să-i elibereze reţete compensate cu 90%.

Concret, ce prevederi legale se schimbă şi cum

Proiectul de OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii propune modificarea articolului 224 alineatul (2) litera g), care va avea următorul cuprins: persoanele fizice cu venituri din pensii mai mici sau egale cu valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv sunt asigurate la sănătate cu plata contribuţiei din alte surse.

Potrivit acestei modificări, în 2016, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu suma de 872 de lei sunt asiguraţi la sănătate cu plata contribuţiei de la bugetul de stat, arată proiectul de OUG.

În prezent, articolul 224 alineatul (2) litera g) din Legea Sănătăţii spune că pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei sunt asigurate cu plata contribuţiei din alte surse (bugetul de stat).

Proiectul de OUG propune modificarea articolului 225 litera c), care va avea următorul cuprins: vor fi scutiţi de la plata coplăţii persoanele fizice cu venituri lunare numai din pensii al căror cuantum este de până la valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv.

Astfel că, în 2016, pensionarii cu venituri lunare doar din pensie al căror cuantum e de maximum 872 de lei nu vor plăti coplată, potrivit proiectului de OUG.

În prezent, articolul 225 litera c) stipulează că sunt scutiţi de la coplată pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună.

Proiectul de OUG propune modificarea articolului 266, alineatul (3) din Legea Sănătăţii, care va arăta astfel: persoanele fizice cu venituri din pensii al căror cuantum depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate, calculată potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Drept care, în 2016, pensionarii cu venituri din pensie mai mari de 872 de lei lunar datorează CASS care va fi calculată conform Codului fiscal, arată proiectul de OUG.

În prezent, articolul 266, alineatul (3) din Legea Sănătăţii spune că: persoanele cu venituri din pensii care depăşesc 740 lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate, calculată potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce impact social vor avea modificările propuse de proiectul de OUG

508.609 pensionari cu pensii cuprinse între 740 lei şi 872 lei nu vor plăti CASS, odată cu intrarea în vigoare a proiectului de OUG.

În total, 2,45 milioane de pensionari din România nu vor plăti CASS, dintre care 1,94 milioane pensionari cu pensii mai mici de 740 lei, care nu au plătit CASS nici până acum, şi 508.609 pensionari cu pensii cuprinse între 740 lei şi 872 lei.

Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte concordanţa între dispoziţiile Codului Fiscal şi cele ale Legii nr. 95/2006 referitoare la categoriile de asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse (n. red. bugetul de stat), respectiv pensionarii care realizează venituri din pensii între 740 lei şi 872 lei. Această categorie de persoane se află în imposibilitatea de a contribui la constituirea fondurilor de asigurări sociale de sănătate şi neplata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate îi elimină din categoria asiguraţilor sistemului de asigurări sociale de sănătate. Concret, proiectul de OUG propune modificarea articolului 224 alin. (2) lit. g), articolului 225 lit. c) şi articolului 266 alin. (3) din Legea Sănătăţii (nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare). Neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor de reglementare prevăzute în prezentul act normativ conduce la imposibilitatea acordării asistenţei medicale categoriei de pensionari cu venituri din pensie mai mici de 872 de lei (adică valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal 2016), se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, analizat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...