Pensionarii pentru limită de vârstă, care muncesc după pensionare, sancţionaţi în noua lege a pensiilor. Nu primesc puncte de stabilitate dacă încasează şi pensie, şi salariu

Noua lege a pensiilor nr. 360 din 2023 sancţionează pensionarii pentru limită de vârstă care şi-au continuat activitatea după emiterea deciziei de pensionare şi care încasează astfel şi pensie publică, şi venituri din salarii. "Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public cu venituri pentru care se plăteşte CAS", a răspuns pentru Economica.net Ministerul Muncii care ne-a explicat şi cum se valorifică la pensie perioadele lucrate după emiterea deciziei de pensionare pentru aceşti oameni.
Cristina Şomănescu - lun, 16 sept. 2024, 22:17
Pensionarii pentru limită de vârstă, care muncesc după pensionare, sancţionaţi în noua lege a pensiilor. Nu primesc puncte de stabilitate dacă încasează şi pensie, şi salariu

Majoritatea pensionarilor din sistemul public au primit deciziile de recalculare a pensiei în acord cu Legea 360 din 2023. În urma discuţiilor avute cu mulţi pensionari care nu înţeleg cum le-a fost recalculată pensia de către Casa de Pensii şi a indiferenţei cu care au fost întâmpinate doleanţele lor la Casa Teritorială de Pensii, Economica.net a transmis punctual Ministerului Muncii întrebările pe care le-am primit de la cei mai mulţi pensionari cu care am stat de vorbă.

Cele mai importante răspunsuri oferite pentru Economica.net de Ministerul Muncii:

Recalcularea în baza Legii 360 din 2023 se realizează pe baza numărului total de puncte realizate, luând în calcul și perioada pentru care s-a plătit CAS pană la emiterea celei mai recente decizii de recalculare şi nu până la emiterea deciziei de pensionare dacă până la data intrării în vigoare a noii reglementări pensionarii au realizat venituri pentru care s-a plătit CAS.

Pensionarul pentru limită de vârstă care continuă activitatea (prin urmare, realizează stagiu de cotizare) după emiterea deciziei de pensionare poate beneficia de recalcularea numărului total de puncte realizat în perioada ulterioară emiterii deciziei de pensionare solicitând recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, a răspuns pentru Economica.net Ministerul Muncii.

Atenţie, însă!
Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu cu special cu venituri pentru care se plăteşte CAS. Drept care, în situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare în condițiile articolului 94 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023, a răspuns pentru Economica.net Ministerul Muncii.

Iată, in extenso, interviul realizat cu Ministerul Muncii:

Economica.net: Procesul de recalculare a pensiilor în acord cu Legea 360 din 2023 ia în calcul perioada pentru care s-a platit CAS până la emiterea deciziei de pensionare sau ia în calcul perioada pentru care s-a platit CAS până la emiterea celei mai recente decizii de recalculare? A nu se confunda cu decizia de recalculare în baza Legii 360/2023, vorbim despre decizii de recalculare anterioare celei în baza Legii 360.

Ministerul Muncii: Recalcularea vizează numărul total de puncte realizat potrivit legislației anterioare până la data începerii procesului de recalculare.
Dacă până la data intrării în vigoare a noii reglementări pensionarii au realizat venituri pentru care, potrivit legislației anterioare, s-a datorat contribuția de asigurări sociale (CAS), recalcularea se realizează pe baza numărului total de puncte realizate, luând în calcul și perioada pentru care s-a plătit CAS până la emiterea celei mai recente decizii de recalculare.
La data intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la articolul 84 din același act normativ. Valoarea punctului de referință este de 81 lei.

Economica.net: Recalcularea pensiilor în acord cu Legea 360 din 2023 ia in calcul sau nu ia în calcul perioada lucrată, pentru care se plăteşte CAS, după emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă? Întrebarea mea îi vizează pe cei care au continuat să lucreze dupa emiterea deciziei de pensionare şi care s-au pensionat pentru limită de vârstă anterior datei de 1 ianuarie 2024.

Ministerul Muncii: Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia o singură dată într-un an calendaristic, potrivit articolului 94 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023.
Ca urmare, în situația în care pensionarul continuă activitatea după emiterea deciziei de pensionare poate beneficia de recalcularea numărului total de puncte realizat în perioada ulterioară emiterii deciziei de pensionare.

Economica.net: În cazul oamenilor pensionaţi pentru limită de vârstă anterior datei de 1 ianuarie 2024, care şi-au continuat activitatea, care încasează astfel şi pensie, şi salariu din care se reţine şi se virează CAS la ANAF, punctele de stabilitate se acordă, acoperă şi perioada lucrată dupa emiterea deciziei de pensionare?

Ministerul Muncii: Punctele de stabilitate nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special cu venituri asigurate conform legii, potrivit articolului 85 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023.
În cazul persoanelor care s-au pensionat pentru limită de vârstă anterior datei de 1 septembrie 2024, Legea 263/2010 reglementa, la articolul 99 alineatul 1, posibilitatea majorării cu 0,5% a punctajului lunar realizat pentru perioada în care asigurații sistemului public de pensii cu stagiu minim de cotizare continuau să contribuie după împlinirea vârstei standard de pensionare. Nici în acest caz, majorarea punctajului lunar nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.

Data de 1 ianuarie 2024 are relevanță doar în ceea ce privește aplicarea articolului 46 alineatul 2 din Legea 360/2023. Legea în ansamblul său a intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024, nu la data de 1 ianuarie 2024.

Economica.net: În cazul oamenilor pensionaţi pentru limită de vârstă care şi-au continuat activitatea, care încasează astfel şi pensie, şi salariu din care se reţine şi virează CAS la Fisc, cum se valorifică perioadele lucrate după emiterea deciziei de pensionare?

Ministerul Muncii: În situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare în condițiile articolului 94 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023.
Aceste persoane valorifică un dublu beneficiu: cumulul pensiei cu salariul și recalcularea pensiei, prin adăugarea stagiului de cotizare realizat ulterior pensionării.

Precizări

Iată ce spune Legea 360/2023 în privinţa recalculării la cerere a pensiei, la articolul 94 la care a făcut referire Ministerul Muncii în răspunsurile comunicate pentru Economica.net: 

(5) Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(6) Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
(7) Cererea prevăzută la alineatele (5) și (6) se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.
(8) Termenul prevăzut la alineatul (7) poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii.
(9) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alineatelor (5) și (6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Citeşte şi:

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările, transmite Reuters,......
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii inovative în companii și administrație
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii ...
Guvernul României a aprobat în ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea ...
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a efectuat prima plată la doar 48 de ore de la notificarea daunei, ...
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea ...