„La numeroasele intervenţii făcute de FORT către Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor nu au fost oferite niciun fel de soluţii (…). În luna decembrie 2010, într-o situaţie similară, Ministerul Finanţelor împreună cu ANAF au acceptat soluţia propusă de federaţie, permiţând compensarea datoriilor Ministerului Transporturilor către transportatori cu datoriile pe care aceştia din urmă le înregistrau faţă de bugetul de stat. Soluţia promovată şi acceptată atunci a redus cu aproximativ 30% datoriile Ministerului Transporturilor, ajutând în acelaşi timp operatorii de transport să depăşească dificultăţile financiare cu care se confruntau”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
Din cauza lipsei unui răspuns care să ofere garanţia plăţii datoriilor sau orice altă măsură compensatorie, transportatorii membri FORT au decis „să nu mai suporte din propriul buzunar” ajutorul de stat oferit categoriilor defavorizate, potrivit sursei citate.
„În numele membrilor săi, Federaţia Operatorilor Români de Transport îşi cere scuze în mod public faţă de toţi cei ce vor avea de suferit în această situaţie”, se mai spune în comunicat.
Contactat de MEDIAFAX, preşedintele FORT, Doru Marian Crac, a declarat că transportatorii ar putea iniţia această măsură de la 1 septembrie dacă până atunci nu va exista un răspuns pozitiv pentru rezolvarea situaţiei din partea Ministerului Transporturilor.
El a arătat că o situaţia similară a fost în 2010, când transportatorii au luat această decizie pe o perioadă de 30 de zile.
Potrivit legislaţiei, pensionarii beneficiază de o reducere de 50%, iar veteranii de război de transport gratuit.