PensionsEurope cere Guvernului României să ia în considerare majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii în loc să le diminueze

Economica.net
23 05. 2018
calcul_67859430_46053900

‘Un sistem de pensii care include şi o componentă privată este mai capabil să-şi îndeplinească diversele sale obiective şi este mai rezistent la riscurile multiple legate de securitatea financiară a persoanelor vârstnice. Decizia adoptată de România în urmă cu zece ani de a înfiinţa schemele de pensii private s-a dovedit a fi o poveste de succes, aşa cum o demonstrează rezultatele financiare foarte bune înregistrate de fondurile de pensii din România şi de dezvoltarea semnificativă a pieţei financiare locale. Guvernul României trebuie să ia în considerare majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii în loc să le diminueze’, a declarat Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope.

România se confruntă cu dificultăţi demografice semnificative, care sunt mai mari decât în cazul majorităţii statelor membre ale UE. Populaţia sa a scăzut cu aproximativ 3,5 milioane de persoane în ultimii 30 de ani şi ar urma să scadă cu încă 4,7 milioane până în 2020. Declinul demografic este reflectat de înrăutăţirea severă a ratei dependenţei demografice (vârstnicii comparativ cu populaţia activă), care ar urma să crească de la 26,3% în 2016 la 56,7% în 2060, ceea ce înseamnă că vor fi mai puţin de două persoane care lucrează pentru fiecare persoană care se pensionează, estimează PensionsEurope.

Va scădea procentul populaţiei active care va trebui să sprijine creşterea numărului de pensionari, ceea ce va pune o presiune semnificativă pe finanţele publice ale ţării şi necesită măsuri menite să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului de pensii din România, avertizează asociaţia.

PensionsEurope îşi exprimă convingerea că măsura cea mai importantă pentru a obţine pensii sustenabile şi adecvate pe termen lung este încurajarea şi facilitarea fondurilor private de pensii. România a dezvoltat, cu rezultate foarte bune, Pilonul II de pensii. În noiembrie 2017, Guvernul de la Bucureşti a adoptat un act normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% începând din 2018, în loc să le majoreze la 6% aşa cum era prevăzut prin provizioanele legale. Există rapoarte alarmante că ar putea avea loc în următoarele luni noi acţiuni din partea Guvernului privind revizuirea sistemului de pensii private, avertizează asociaţia.

Conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), fondurile private de pensii din România erau în 2016 printre cele mai performante din noile state membre ale UE.

Şi Comisia Europeană a avertizat că recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii diminuează, pe termen scurt, îngrijorările fiscale, însă ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital.

Subiectul Pilonului II de pensii a revenit în prim-plan după ce programul legislativ 2018 pentru perioada mai – decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018. Mai mult, documentul propune o contribuţie a angajatului, în sumă fixă, de 84 de lei în primul an, care urmează să crească anual până la 125 lei în anul 5, dedusă din impozitul pe venit. Totodată, şi angajatorul ar putea plăti această contribuţie care, în cazul său, urmează să fie dedusă din impozitul pe profit, în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi). De la începutul acestui an, contribuţiile sociale au trecut în sarcina angajatului.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teorodovici, a declarat, marţi, că orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre activităţile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă şi trebuie analizat dacă astfel de afirmaţii nejustificate nu ar trebui taxate conform legii.

Pe de altă parte, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri au solicitat menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat ‘Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România’.