Pentagonul vrea să anuleze 300 de milioane de dolari ajutoare Pakistanului

Armata americană intenţionează să realoce 300 de milioane de dolari ajutoare promise până în prezent Pakistanului, din cauza absenţei unor "acţiuni decisive" ale Islamabadului în cadrul strategiei americane în regiune şi în faţa ameninţării grupărilor islamiste radicale, transmite AFP citat de Agerpres.
Economica.net - Dum, 02 sept. 2018, 12:55
Pentagonul vrea să anuleze 300 de milioane de dolari ajutoare Pakistanului

„Din cauza absenţei unor acţiuni decisive ale Pakistanului în sprijinul Strategiei pentru Asia de Sud (…), 300 de milioane de dolari (în realitate 323,6 milioane, incluzând fonduri nepakistaneze) au fost reprogramate (de Departamentul Apărării) în iunie/iulie 2018 pentru alte priorităţi urgente”, a declarat locotenent-colonelul Kone Faulkner într-un e-mail.

Kone Faulkner a adăugat că este aşteptat răspunsul „Congresului dacă această cerere va fi aprobată sau refuzată”.

Responsabilii americani acuză autorităţile pakistaneze că ignoră sau chiar colaborează cu grupări islamiste radicale, printre care talibani afgani.

Pentagonul face presiuni pentru ca Islamabadul să lovească aceste grupări care lansează atacuri în Afganistan din zonele în afara legii din Pakistan, de-a lungul frontierei dintre cele două ţări.

La începutul anului, americanii au anunţat deja suspendarea a sute de milioane de dolari asistenţă pentru securitate acordate Pakistanului, Washingtonul declarându-se pregătit să blocheze până la 2 miliarde de dolari ajutoare.

Decizia respectivă a fost luată la câteva zile după ameninţările formulate de Donald Trump pe Twitter, la 1 ianaurie 2018. „Statele Unite au dat prosteşte 33 de miliarde de dolari ajutoare Pakistanului în ultimii 15 ani şi ei nu ne-au dat nimic în schimb, în afară de minciună şi duplicitate, luându-i pe liderii noştri drept idioţi”, a scris preşedintele american.

„Ei adăpostesc teroriştii pe care îi vânăm în Afganistan, fără mare ajutor. S-a terminat!”, a adăugat Donald Trump.

Pakistanul a desfăşurat intense campanii împotriva anumitor grupuri de luptători islamişti care îi ameninţă securitatea naţională, însă Statele Unite consideră insuficiente aceste acţiuni.

În martie, un responsabil american a afirmat, sub acoperirea anonimatului că pakistanezii fac „minimul strict pentru a apărea reactivi la cererile noastre”, „nu am văzut din partea lor demersul pro-activ pe care îl aşteptăm şi de care ştim că sunt capabili”.

 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...