Statele Unite intenţionează să cheltuiască apoximativ 100 de milioane de dolari, respectiv cu 33 la sută mai mult decât anul trecut, pentru a furniza instrucţie şi echipament ţărilor ce contribuie la misiunile speciale şi la antrenarea forţelor afgane în lupta împotriva talibanilor, potrivit datelor publicate joi de Pentagon, relatează Bloomberg, în pagina electronică.
De cea mai mare creştere beneficiază Ungaria, Polonia, România şi Lituania, care au contribuit cu un număr mare de militari în cadrul forţei NATO din Afganistan (ISAF).
Pentagonul se bazează tot mai mult pe aliaţii săi est-europeni, majoritatea membri NATO, având în vedere că aliaţii tradiţionali ca Marea Britanie, Olanda şi Germania şi-au redus bugetele pentru apărare. Aliaţii vest-europeni intenţionează, de asemenea, să îşi reducă şi prezenţa în Afganistan, proporţional cu retragerea americană, de aproximativ o treime din totalul contingentului în septembrie.
În timp ce fondul total rămâne neschimbat, de 350 de milioane de dolari, partea care le revine ţărilor ce participă la coaliţia din Afganistan a crescut de la 75 la 100 de milioane de dolari.
Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari în anul fiscal ce se încheie la 30 septembrie faţă de 2,87 de milioane de dolari anul trecut. Polonia va primi 14 milioane de dolari faţă de 2,85 de milioane de dolari, România va ajunge la 14,3 milioane de la la 7,3 milioane de dolari, iar Lituania va primi 12,8 milioane de dolari faţă de 5,7 milioane anterior.