Pentagonul rămâne fără şef
Potrivit liderului democrat din Semat, Harry Reid, ţara a rămas fără un ministru al apărării care să conducă cea mai puternică armată a lumii în vremuri de ameninţare. Panetta va continua să-şi menţină titulatura până când se va instala succesorul său. Întrebarea este dacă va putea fi instalat înainte de puntea care se face cu Ziua Preşedinţilor, sărbătorită la 20 februarie, şi care este liberă în SUA, notează vineri La Verdad.
Adevărul este că preşedintele Barack Obama nu-l va putea trimite pe titularul Apărării la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor NATO care are loc săptămâna viitoare, după ce opoziţia a blocat in Senat confirmarea lui Chuck Hagel. ‘Cel mai frumos cadou de Sf Valentin este să mi se permită mie şi soţiei mele, Sylvia să plecăm în sfârşit din Washington’, declarase Panetta la întâlnirea cu Hillary Clinton, alături de care a participat la un eveniment. ‘Curând voi putea zâmbi şi eu ca ea’, a spus Panetta, precizând că şi-a strâns lucrurile din birou, iar Sylvia a făcut deja bagajele ca să plece în California.
Nu a avut însă noroc. Democratul Harry Reid a forţat votul pentru a pune capăt eternei dezbateri care împiedică să se dea undă verde confirmării lui Hagel, căruia îi mai lipsesc două voturi pentru cele 60 necesare. Apelurile sale la patriotism şi la pericolul ca Pentagonul să rămână fără şef în vremuri în care Coreea de Nord ameninţă nuclear SUA, nu au reuşit să convingă trei senatori ai opoziţiei să se alăture celor 55 de democraţi şi independenţi. Este prima dată în istoria Senatului când se forţează votarea unui ministru al apărării cu majoritatea absolută pentru a fi confirmat, iar acest eşec provoacă un scandal care slăbeşte imaginea sa în lume.
Pentru unii este vorba de primul caz de ‘canibalism politic’ la acest nivel: Partidul Republican îşi devorează propriul membru deoarece Hagel s-a făcut vinovat de ‘trădare’ pentru a se fi întors împotriva ‘uliilor’ lui Bush, care au orchestrat această linşare cu ajutorul ultraconservatorilor din Tea Party. Chuck Hagel, de 66 de ani, este un conservator convins, erou al războiului din Vietnam rănit în luptă şi a primit două medalii, dar care s-a distanţat de republicani după războiul din Irak şi l-a susţinut pe Obama în prima campanie prezidenţială. Cel trădat a fost marele său prieten şi coleg de partid, candidatul republicanilor John McCain. Lucru pe care acesta nu i l-a iertat niciodată şi care l-a supus unui interogatoriu dur în Comitetul serviciilor armate care i-a supravegheat nominalizarea. ‘Prezentarea lui a fost lamentabilă’, a spus marţi McCain.
McCain nu este singura problemă a lui Hagel. Împotriva lui este şi senatorul Lindsey Graham, prieten şi aliat al lui McCain, care i-a cerut lui Hagel să dea informaţii detaliată despre ce a făcut preşedintele în după-amiaza când a fost atacat consulatul american din Benghazi. Graham vrea să probeze că Obama a fost neglijent şi nu a dat suficientă importanţă, ceea ce l-a costat viaţa pe un ambasador prima oară în 30 de ani. Scuza lui este că Hagel nu este pregătit pentru funcţie şi că nu a ştiut să răspundă la întrebările senatorilor. Hagel mai are un duşman redutabil, tânărul texan Ted Cruz, recent intrat în Senat cu sprijinul radicalilor din Tea Party. Cruz a sugerat că Hagel poate deveni un cal troian al naţiunilor inamice precum Coreea de Nord sau Iran, fapt ce l-a determinat pe însuşi McCain să apere patriotismul lui Hagel.