Pentagonul renunţă la o bază aeriană britanică şi la alte 14 locaţii din Europa pentru a face economii

Pentagonul a anunţat joi că pune capăt operaţiunilor într-o bază aeriană din Marea Britanie şi că cedează alte 14 locaţii din Europa guvernelor din ţările respective, în cadrul unei strategii menite să ducă la economisirea anuală a 500 de milioane de dolari, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 08 ian. 2015, 15:09
Pentagonul renunţă la o bază aeriană britanică şi la alte 14 locaţii din Europa pentru a face economii

Astfel, Pentagonul va renunţa la baza RAF Mildenhall, unde au loc operaţiuni aeriene speciale şi de recunoaştere, urmând să fie retraşi în următorii ani 3.200 de militari şi familiile lor.

Reducerea de la RAF Mildenhall va fi parţial compensată ulterior când Pentagonul va adăuga 1.200 de militari şi două escadroane de avioane F-35 la baza din apropiere RAF Lakenheath, unde se află divizia americană a 48-a aeropurtată.

Reducerea netă de soldaţi americani în Marea Britanie va fi de circa 2.000 de oameni, a precizat Pentagonul, în cea mai importantă dintre mişcările de consolidare din Europa în materie de personal.

De asemenea, mai multe unităţi din Germania vor fi închise, deşi numărul total de militari ar urma să crească cu câteva sute.

Ministrul apărării, Chuck Hagel, a recunoscut că deciziile vor duce la pierderea de locuri de muncă în ţările afectate dar a precizat că sunt necesare schimbări pentru ‘a ajuta la maximizarea capabilităţilor noastre militare în Europa pentru a ne putea sprijini aliaţii şi partenerii din NATO’.

De asemenea, circa 500 de militari americani şi salariaţi civili vor fi retraşi din baza de la Lajes din Azore, reducând efectivele americane în Portugalia. În acelaşi timp, un escadron de control aerian din Germania va fi mutat în Italia, sporind efectivele forţele americane din această ţară cu circa 300.

Decizia de reorganizare a bazelor din Europa intervine în contextul în care Pentagonul trebuie să reducă cheltuielile cu aproape 1.000 de miliarde de dolari într-un deceniu. Într-o tentativă de reduce costurile, Ministerul Apărării a solicitat în mod repetat Congresului închiderea unor facilităţi din SUA, unde există capacităţi în exces de circa 20%.

Congresul SUA a rezistat până acum oricărei decizii de închidere a unor baze interne, aleşii americani cerând Pentagonului să închidă mai întâi facilităţile în exces din Europa. SUA au peste 64.000 de militari staţionaţi în Europa, majoritatea în Germania, Italia şi Marea Britanie.

General locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor americane în Europa, a declarat săptămâna trecută că presiunile bugetare au făcut reducerea de personal inevitabilă, dar că ar fi bine să fie menţinute actualele niveluri de prezenţă din Europa până la clarificarea situaţiei de securitate.

‘Putem realiza sarcinile pe care le avem acum cu actualele forţe desfăşurate şi cu forţele prin rotaţie pe care Armata s-a angajat să le asigure. Ar fi cu siguranţă o provocare dacă am avea mai puţini militari’, a spus Ben Hodges.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...