Începând cu data de 5 decembrie 2023, Uniunea Europeană a interzis aproape toate importurile de petrol rusesc pe mare şi ulterior s-a alăturat şi unei iniţiative G7 privind plafonarea preţului la care Moscova îşi poate vinde ţiţeiul. Oricine vrea să închirieze nave europene, inclusiv flota gigantică de petroliere greceşti, sau să aibă acces la alte servicii maritime vitale oferite de companiile europene, poate face acest lucru doar dacă plăteşte un preţ de maxim 60 de dolari pentru un baril de ţiţei rusesc.
Potrivit datelor firmelor care monitorizează mişcările navelor, consultate de Bloomberg, după 5 decembrie tancurile petroliere deţinute de companiile europene au reprezentat 30% din navele care au transportat ţiţei din Rusia spre porturile occidentale, în scădere faţă de aproximativ jumătate înaintea datei de 5 decembrie. În contrast, ponderea navelor ruseşti care au transportat ţiţei din Rusia spre porturile occidentale a urcat până la 35%, de la 22% anterior.
După introducerea sancţiunilor occidentale, a apărut o flotă din umbră de tancuri petroliere, care potrivit analiştilor sunt utilizate pentru tranzacţiile cu ţiţei rusesc. În plus, a crescut numărul de nave al căror proprietar nu este cunoscut, ceea ce sugerează că o parte din flota din umbră de tancuri petroliere este posibil să fie folosită pentru transportul de petrol din Rusia.