Pentru a limita încălzirea globală, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lăsate neexplotate – studiu

O treime din rezervele mondiale de petrol, jumatate din rezervele de gaze naturale si 80 la suta din cele de carbune nu ar trebui utilizate în urmatoarele decenii pentru a mentine încalzirea globala sub tinta convenita de doua grade Celsius, afirma cercetatorii britanici într-un studiu publicat în revista Nature, citat de Reuters.
Economica.net - vin, 09 ian. 2015, 05:03
Pentru a limita încălzirea globală, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lăsate neexplotate - studiu

Ei considera ca marea majoritate a rezervelor de carbune din China, Rusia si SUA ar trebui sa ramâna neexploatate, precum si mai mult de 260.000 milioane de barili din rezervele de petrol din Orientul Mijlociu, echivalentul tuturor rezervelor de petrol din Arabia Saudita. Autorii studiului mai considera ca Orientul Mijlociu ar trebui sa lase în pamânt mai mult de 60 la suta din rezervele sale de gaze naturale, scrie Agerpres.

‘Factorii de decizie politica trebuie sa realizeze ca instinctele de utilizare completa a combustibililor fosili din tarile lor sunt pe de-a întregul incompatibile cu angajamentele asumate cu privire la tinta de doua grade Celsius’, a spus Christophe McGlade, care a condus studiul efectuat la Institutul pentru resurse durabile al University College London.

El a spus ca factorii de decizie politica si publicul ar trebui sa fie constienti de diferenta dintre ceea ce fac si ceea ce spun, în special în perspectiva summit-ului ONU despre combaterea încalzirii globale care va avea loc la Paris în decembrie 2015.

Pentru elaborarea acestui studiu, Christophe McGlade împreuna cu Paul Ekins, director al Institutului UCL, au folosit în primul rând diverse studii publicate pentru a estima cantitatile, locatiile si natura petrolului din lume, a gazelor naturale si a rezervelor si resurselor de carbune.

Ei au folosit apoi un model integrat de evaluare pentru a explora care dintre acestea, precum si sursele de energie cu emisii reduse de carbon, cum sunt sursele de energie nucleara si regenerabila, ar trebui utilizate pâna în 2050 pentru a satisface nevoile de energie ale omenirii.

Paul Ekins, profesor de politici ale resurselor si mediului, a spus ca investitorii în societati energetice ar trebui sa ia nota cu privire la concluziile studiului si sa se întrebe daca ar putea sa se protejeze împotriva riscurilor.

‘Atentia mai mare acordata la nivel mondial politicii în domeniul climei înseamna ca investitiile în companiile de combustibili fosili devin tot mai riscante pentru investitori în ceea ce priveste rentabilitatea pe termen lung ‘, a spus sursa citata de Reuters.

‘M-as astepta ca investitorii în energie prudenti sa se reorienteze din ce în ce mai mult spre surse de energie cu emisii reduse de carbon’, a adaugat Ekins.

El a mai mentionat ca anul trecut companiile energetice au cheltuit mai mult de 670 miliarde dolari în cautarea si dezvoltarea de noi resurse de combustibili fosili, care nu pot fi extrase sau folosite daca politicienii îsi tin cuvântul privind limitarea încalzirii globale.

Echipa de oameni de stiinta a comparat rezultatele cercetarii lor cu o mare varietate de abordari alternative ale altor grupuri din lume, constatarea lor fiind ca rezultate sunt concordante.

Aproape 200 de tari au stabilit limitarea încalzirii globale la doua grade Celsius fata de perioada pre-industriala, limita dincolo de care se anticipeaza ca se vor produce mai multe secete, inundatii, valuri de caldura si cresterea nivelului marii, mai scrie Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...