Vicepreşedintele taiwanez Lai Ching-te (William Lai), din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei.
„Dacă el (Lai Ching-te) va ajunge la putere, va continua să promoveze activităţile separatiste legate de independenţa Taiwanului”, a afirmat un purtător de cuvânt al biroului chinez responsabil de relaţiile cu insula, Chen Binhua.
Oficialul şi-a exprimat speranţa că taiwanezii vor face „alegerea corectă” la alegerile prezidenţiale de sâmbătă. Lai Ching-te reprezintă „un mare pericol” pentru relaţiile dintre China şi Taiwan, a insistat el, potrivit declaraţiilor sale preluate de agenţia oficială de presă, Xinhua.
China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.
Beijingul susţine că este în favoarea unei reunificări „paşnice” cu insula, ai cărei aproximativ 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi de un sistem democratic. Dar nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare.
Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului.
Statele Unite au indicat miercuri că vor trimite „o delegaţie informală” în Taiwan după alegerile prezidenţiale şi au avertizat Beijingul împotriva oricărui act „provocator” la finalul acestui scrutin.
La începutul acestei săptămâni, responsabili militari chinezi cu rang înalt le-au spus omologilor lor americani că Beijingul „nu va face niciodată compromisuri” în privinţa Taiwanului şi au îndemnat Statele Unite să „înceteze să înarmeze” insula, cu prilejul unor discuţii militare organizate la Washington.