Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a expirat miercuri, 3 aprilie.
Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia (SIF4), a solicitat completarea ordinei de zi a şedinţei AGA din aprilie cu realegerea Consiliului Reprezentanţilor. În luna octombrie a anului trecut, instanţa a suspendat mai multe decizii AGA din luna iulie privind alegerea unui nou Consiliu la solicitarea unor acţionari.
Potrivit solicitării transmise către SIF Muntenia, Iaciu i-a propus pe cei 11 membri suspendaţi din funcţie.
Printre cei nouă care s-au înscris ulterior propunerii lui Iaciu se numără şi Marius Ioan Pantea, membru CA la SIF Banat-Crişana. Mandatul lui Pantea la SIF Banat-Crişana expiră în acest an, iar acesta nu a mai aplicat pentru această poziţie.
La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia SIF Banat-Crişana de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.
Intenţia a fost notificată atât Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, cât și Consiliul Concurenței.
Din Consiliul Reprezentanţilor revocat în luna iulie, singurul care candidează pentru un nou mandat este Cristi Antonel Bunu. El deţine funcţii de conducere în trei firme controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu.
Pe lista celor 20 de persoane înscrise se numără şi Dragoş Rusu (comisar general adjunct la Garda Financiară Generală), Andrei Diaconescu (partener al casei de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii Capital Partners), Gabriel Burlacu (conferenţial universitar la UTCB Facultatea de Instalaţii Bucureşti), Aurelian Zaheu (fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, până în aprilie 2010) şi avocaţii Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani şi Alina Ruxandra Albu.
Alina Albu a fost aleasă preşedinte de şedinţă la AGA din iulie 2012, fiind susţinută de grupul de acţionari coalizaţi în jurul lui Iaciu.
În vara anului trecut, din vechiul Consiliu a fost reales doar omul de afaceri Adrian Andrici, aflat şi el în grupul coalizat în jurul lui Iaciu. Andrici este acţionar SIF Muntenia şi membru în Consiliu încă din 2005.
În Consiliu au mai fost aleşi Olimpiu Blăjuţ, Răzvan Lefter, Marcel Gheorghe, Daniel Pandele, Gabriel Vasile, Florin Cazan, Ştefan Gioga, Cristian Alexandru Ştefănescu, Catălin Mancaş şi Dan Sârboiu.
Tribunalul Bucureşti a suspendat în luna octombrie a anului trecut hotărârile din luna iulie privind revocarea şi numirea noului Consiliu la SIF Muntenia.
Suspendarea a venit ca urmare a solicitării unui grup de 17 mici acţionari ai SIF Muntenia care au contestat deciziile AGA prin care a fost modificată componenţa consiliului.
Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor ales anul trecut a fost impus de un grup de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni.
După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.
Ulterior, Muntenia Invest a anunţat că nu poate convoca AGA pentru revocarea sa şi alegerea altei societăţi de administrare pentru SIF Muntenia, deoarece cererile de convocare transmise de Iaciu şi Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor nu cuprind şi propuneri pentru viitorul admistrator.