În acest moment, vorbim despre o stare de normalitate periculoasă pentru societate, la acest segment de vârste și vorbim despre roluri de middle management, deci candidați care au o anumită experiență. Suntem martorii interacțiunii cu fațete distincte ale personalității candidaților, aflate într-o aparentă dizarmonie, ce par a nu comunica între ele. La începutul procesului, experimentăm fațeta entuziasmată a candidatului, motivat de oportunitățile de dezvoltare și de viitorul ofertant. În această fază, candidatul face eforturi de a seduce viitorul angajator, pentru a fi el cel ales. Această fațetă este abrupt înlocuită cu cea a crudei realități, în care candidatul înțelege costurile tranziției, riscurile la care se expune, prețul pe care trebuie să îl plătească pentru a accesa starea de bine imaginată anterior și atunci îngheață procesul și dispare”, a spus psihologul Alina Sîrbu, partner la Arthur Hunt România.
În ţara noastră, fenomenul de ghosting e întâlnit pe piaţa muncii mai ales la candidaţii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, dar tinde să se extindă la alte categorii de vârstă, sunt de părere recrutorii companiei Arthur Hunt România.
În Franța, Polonia, Slovacia, fenomenul de ghosting se resimte deja și la candidaţii care au peste 50 de ani și poate îmbrăca și forma ruperii promisiunii ferme făcute angajatorilor, fără niciun semn care să prevestească această ruptură. Unul din trei candidați abandonează procesul de schimbare a locului de muncă, în fazele finale ale procesului de recrutare, după semnarea ofertei sau a contractului de muncă, arată datele firmei Arthur Hunt International.