Pentru fiecare miliard de euro împrumutat, România plăteşte cu 3 milioane mai mult decât acum o lună

Împrumuturile statului se scumpesc, leul a slăbit în faţa euro, Ministerul Finanţelor nu mai găseşte bani ieftini pe piaţa locală, iar analiştii avertizează asupra deteriorării încrederii investitorilor faţă de România.
Economica.net - Dum, 05 feb. 2017, 21:51
Pentru fiecare miliard de euro împrumutat, România plăteşte cu 3 milioane mai mult decât acum o lună

Este un bilanţ succint, din perspectiva pieţelor financiare, al primei luni care s-a scurs de la învestirea Guvernului Grindeanu. Bugetul pe 2017 îşi croieşte încă drum prin procedurile parlamentare.

„Evoluţiie recente de pe piaţa internă, aprobarea Ordonanţei de Urgenţă controversate privind infracţiunile de corupţie şi protestele masive, au rezultat într-un sentiment negativ din partea investitorilor faţă de activele în leu românesc (titlurile de stat şi cursul de schimb)”, notează analiştii grupului austriac Raiffeisen într-un buletin de investiţii.

Tensiunile de pe scena politică şi protestele masive au provocat, miercuri, deprecierea leului cu 1% într-o singură zi faţă de euro, cea mai abruptă scădere din ultimii doi ani, care a adus moneda românească pe minus faţă de sfârşitul anului trecut. Leul a revenit uşor în următoarele două şedinţe, însă nu a mai ajuns la nivelul anterior zilei de miercuri.

Între timp, agenţia S&P Global Ratings a avertizat, potrivit Bloomberg, că problemele interne riscă să afecteze încrederea investitorilor şi să frâneze creşterea economică.

Randamentul eurobondurilor româneşti în euro, cu maturitatea în 2028, a ajuns pe 1 februarie la 2,8%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, în creştere cu 11% faţă de cotaţia de 2,52% din 5 ianuarie, ziua învestirii guvernului Grindeanu.

Nici titlurile în lei nu se simt mai bine. Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale în lei cu maturitatea la 10 ani au avansat cu peste 10%, de la 3,48% în 5 ianuarie la 3,8% vineri, 3 februarie.

MFP nu a reuşit, joi, să plaseze o emisiune de obligaţiuni de stat pe 2 ani în valoare de 600 de milioane de lei. Băncile au transmis oferte în sumă de 560,5 milioane de lei, însă Ministerul le-a respins în totalitate. Statul avea programată şi o sesiune suplimentară pentru vineri, în valoare de 90 de milioane de lei care, însă, în acest condiţii, nu va mai avea loc.

MFP a planificat împrumuturi de 4,215 miliarde de lei de la băncile comerciale în februarie 2017, din care 3,9 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...