Îngăduinţă maximă pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu îi mai poate executa silit

Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedura Civilă limitează puterea Agenţiei Domeniilor Statului şi a Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală în a-i penaliza pe latifundiarii care nu respectă prevederile contractuale cu statul. Banii se întorc mult mai greu la buget, iar statul trebuie să plătească executori judecătoreşti pentru a-şi recupera creanţele. Datoriile cumulate se ridică la 83 de milioane de euro, din care mai mult de jumătate sunt sume disputate în instanţă.
Economica.net - Dum, 18 mai 2014, 21:02
Îngăduinţă maximă pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu îi mai poate executa silit

Marii latifundiari care fac bani exploatând terenul statului au şanse ca, pe termen scurt şi mediu, să amâne plata penalităţilor şi a datoriilor, în cazul în care evită să respecte contractele pe care le-au încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care concesionează sau arendează terenul statului. O ordonanţă de Urgenţă din 2012 (OUG 64/2012) dată pentru reglementarea unor măsuri tranzitorii în domeniul executării unor creanţe datorate statului şi Noul Cod de procedurtă Civilă limitează drastic puterea ADS, dar şi cea a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a recupera efectiv prin executare silită creanţele datorate de arendaşii statului.

Aceasta, în contextul în care, potrivit celor două acte normative, ADS nu mai poate recupera prin propriul corp de executori decât debitele pentru care procedura de executare silită era începută la data apariţiei celor două legi, adică înainte de 16.02.2013. La rândul său, ANAF nu mai poate demara proceduri de executare silită pentru o multitudine de creanţe. În consecinţă, statul, prin instituţiile sale îşi recuperează banii într-un ritm mai greoi şi cu costuri suplimentare, pentru că trebuie să plătească serviciile unor executori judecătoreşti.

„Nu sunt sume pe care să nu le putem recupera, dar există acea procedură a angajării unui executor judecătoresc. O parte dintre datorii au fost preluate de către ANAF, care le urmăreşte în vederea recuperării, iar cealaltă parte sunt sume pentru care există litigii în instanţă şi care sunt incerte, pentră că depind de decizia judecătorilor”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate acestei situaţii.

Greu de recuperat 

Din datele ADS, la data de 28 aprilie (ultimele date disponibile) valoarea totală a creanţelor înregistrate de Agenţie în baza contractelor privind exploatarea terenurilor pe care le administrează se ridica la aproximativ 373,9 milioane de lei (83 de milioane de euro) cu 1,9% (7,4 milioane de lei sau 1,6 milioane de euro) mai puţin faţă de octombrie 2013. Dintre acestea, peste 208,6 milioane de lei (46,3 milioane de euro), adică 55,8% din total, se află în litigii pe rolul instanţelor de judecată, numărul proceselor ridicându-se la aproximativ 1.300.

„Sunt debite incerte provenite din contracte ce au fost încetate sau reziliate, după caz”, susţin specialiştii ADS, pentru ECONOMICA.NET. De asemenea, 143,9 milioane de lei (31,9 milioane de euro), adică 38,5% din total, au fost înscrise la masa credală, ca urmare a intrării în în insolvenţă a companiilor debitoare. Sunt bani extrem de greu de recuperat, având în vedere că nu întotdeauna debitorul poate obţine sumele pe care le datorează din valorificarea activelor. Nu în ultimul rând, valoarea restanţelor înregistrate pentru contractele aflate în vigoare se cifrează la 21,2 milioane de lei, adică 5,6% din total. „Pentru aceste debite, în unele cazuri, au fost demarate măsuri de executare silită de către ADS şi/sau ANAF conform OUG 64/2012. Menţionăm însă că debitele înregistrate de ADS în baza contractelor privind exploatarea terenurilor sunt într-o continuă dinamică”, mai spun oficialii ADS. Potrivit acestora, aproximativ 11 milioane de lei au fost reeşalonaţi conform convenţiilor încheiate în baza legii 190/2004 privind stimularea privatizării şi dezvoltării societăţilor comerciale din domeniul agriculturii.

Citeşte şi 

Chiria pe pământul ţării nu se prea plăteşte. ADS stă pe 53 de milioane de euro, nerecuperaţi de 10 ani

„Acum, pentru orice restanţă ce depăşeşte 60 de zile de la notificare, ADS reziliază contractul. Nu mai acceptăm nicio întârziere pentru că altfel ne trezim în situaţii de insolvenţă, spre exemplu, şi este foarte greu de recuperat. Anul acesta, ADS a reziliat 15-16 contracte”, au declarat sursele noastre. În total, în momentul de faţă Agenţia are în derulare în jur de 1.000 de contracte.   

Putere limitată a ADS şi ANAF

„În prezent, nici ADS şi nici ANAF nu mai pot demara proceduri de executare silită datorită modificărilor legislative pentru următoarele tipuri de creanţe: penalităţí pentru nerealizarea la termen a investiţiilor prevăzute în contract; penalităţí pentru neplata la timp a redevenţei (care sunt în general între 1 săptămână şi 3 luni); preţ acţiuni şi penalităţi la investiţii rezultate din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate de ADS; penalităţi la investiţii rezultate din contractele de vânzare-cumpărare acţiuni încheiate de ADS; vânzări de cabinete sanitar-veterinare sau chiar sentinţele irevocabile pronunţate şi comunicate ADS după data de 15 februarie 2013, care, potrivit legii, constituie titlu executoriu”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ADS. În aceste condiţii, pentru a-şi recupera totuşi banii, ADS trebuie să apeleze la serviciile unor executori judecătoreşti. ” Pentru toate tipurile de creanţe menţionate, debitele datorate după intrarea în vigoare a Noului Cod nde Procedură Civilă, recuperarea se poate face doar prin intermediul executorilor judecătoreşti, contra cost”, mai specifică oficialii ADS.

Ce mai pot face ANAF şi ADS

„În prezent, ca urmare a modificării cadrului legislativ, ADS poate continua executările silite începute până la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă (16.02.2013), iar după această dată nu mai are dreptul de a proceda la începerea procedurilor de executare silită prin emiterea comunicărilor de titlu executoriu către debitori”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ADS. De asemenea, potrivit acestora, şi puterea ANAF se limitează la a recupera prin executare silită doar redevenţele datorate de cătrei cei care au contracte în derulare cu ADS.

Menţionăm că, începînd cu 2010, (urmare a apariţiei Legii 94) toate contractele încheiate de ADS au fost declarate ca fiind titluri executorii, pentru a se putea recupera cu celeritate creanţele.  

Niciun leu recuperat după Noul Cod de Procedură Civilă

În ceea ce priveşte situaţia încasărilor totale din activitatea de executare silită, în 2013 vorbim despre o sumă de 2,9 milioane de lei. De asemenea, anul acesta, până la data de 1 mai, ADS a mai încasat suma de aproximativ 453.200 de lei, debite rezultate din derularea a 429 de dosare de executare silită. „Precizăm că această sumă provine strict din dosarele de executare silită în cadrul cărora procedura a fost demarată anterior datei de 14 februarie 2013, data intrării în vigoare a Noului Cod nde Porcedură Silită”, susţin oficialii ADS.

Pentru sumele pe care le are de recuperat, reprezentanţii ADS susţin că debitele au fost transmise compartimentelor de specialitate din cadrul instituţiei pentru luarea măsurilor legale necesare, iar sumele ce intră sub incidenţa 64/2012 au fost comunicate ANAF.

VEZI IN DOCUMENTUL ATASAT TOPUL DATORNICILOR CATRE ADS

 

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...