Pentru managerii de companii: cum să nu dai, legal, toţi banii statului

Economica.net
02 12. 2014
calcul_bani_taxe_567876543_90067300_76802300

Din păcate, doar 16% (circa 30.000) din companiile românești au aplicat această facilitate în cursul ultimului an fiscal, sponsorizarea totală generată fiind de 118 milioane de euro, potrivit unui studiu firmei de consultanță E&Y. Cu alte cuvinte, restul de aproape 400 de milioane de euro a mers către bugetul /aparatul de stat.

De ce ajung banii la OG, nu la ONG

Statele europene au dezvoltat în ultimele două decenii mecanisme simple și eficiente de susținere a mediului neguvernamental, unul dintre cele mai răspândite fiind deducerea din impozitul pe profit. În unele țări, ponderea deductibilă este de 40%, în timp ce în România, ea este de până în 20%. În timp ce în alte state europene acest mecanism a devenit principala „linie de finanțare” a organizațiilor non-profit, în România sistemul este implementat în ritm de melc. Unde apare blocajul?
Deși aproape toate companiile cunosc prevederile legale din domeniu (94%, conform studiului E&Y), doar jumătate au sponsorizat vreodată un organism non-profit. Motivul? Fie nu au intrat în legătură cu vreun ONG, fie consideră că mecanismul fiscal în vigoare este prea complicat.

Vezi aici cum arată un contract de sponsorizare

În ce constă, practic, acest mecanism: conform legii sponsorizării (nr. 32/1994), orice firmă care înregistrează profit poate ceda 20% din impozitul aferent către o organizație non-profit, în limita a 0,3% din cifra de afaceri. Formularele sunt disponibile online la discreție, astfel încât singura problemă de care s-ar putea împiedica firmele care vor să întindă această mână de ajutor este faptul că plata donaţiei se face până la data de 31 decembrie a anului, așadar înaintea raportării şi a plăţii propriu-zise a impozitului pe profit. În rest, acest tip de sponsorizare nu presupune nicio altă cheltuială și nu afectează în niciun fel profitul companiei.

De asemenea, foarte puține firme știu că acest mecanism poate fi aplicat nu numai anual, ci și cu ocazia raportărilor trimestriale.

Studiu de caz – Salvați Copiii

Începând cu anul 2012, Organizația Salvați Copiii utilizează fondurile generate din campania 20% pentru finanțarea Programului național de reducere a mortalității infantile, prin care, până acum, au fost dotate cu echipamente medicale peste 50 de secții de nou-născuți din întreaga țară. În cei doi ani de la demararea programului, organizația a strâns puțin peste 200.000 de euro din mecanismul de atragere a impozitului pe profit, reprezentând peste o cincime din totalul fondurilor strânse în cadrul proiectului. Grație acestei sume, au putut fi achiziționate 20 de incubatoare – ca punct de reper, într-un singur incubator pot fi „găzduiți” și o sută de copii pe an.
În situația ideală în care toate firmele profitabile ar fi direcționat cei 20% din impozit, organizației i-ar fi revenit, în cei doi ani, minimum 800.000 de euro – echivalentul a 80 de incubatoare, care, odată instalate în maternități, probabil că ar fi redus rata mortalității în rândul copiilor născuți prematur spre zero.

În cazul în care ai decis sa direcţionezi 20% din impozitul pe profit catre un ONG, aici găseşti un model de contract de sponsorizare.