Pentru prima oară din 2008 încoace, companiile din toate regiunile ţării şi din toate sectoarele de activitate spun că vor face angajări – studiu

Economica.net
14 03. 2017
angajat_79085000

„Pentru prima dată în derularea ediţiei pentru România a studiului ManpowerGroup, lansată în trimestrul II din 2008, previziunea netă de angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni şi toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferenţiază încă de la o regiune la alta şi de la un sector la altul. Perspectivele de angajare luminoase şi stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanşarea crizei economice încoace, denotă o piaţă a muncii mai favorabilă şi diversificată, de care vor beneficia cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cu condiţia să deţină competenţele şi abilităţile căutate, atât cele profesionale, cât şi cele interpersonale”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strateic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Este de aşteptat ca oportunităţile de angajare să fie favorabile în sectorul Comerţ cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +30% este cea mai optimistă raportată din trimestrul III/2008 până în prezent, îmbunătățindu-se considerabil față de al doilea trimestru al anului trecut, cu 13 puncte procentuale.

Cele mai robuste prognoze sunt, încă o dată, cele raportate de angajatorii din Industrie prelucrătoare. Previziunea netă de angajare din acest sector slăbeşte sensibil faţă de trimestrul I/2017, cu 1 punct procentual, dar se îmbunătăţeşte ușor faţă de anul trecut, cu 2 puncte procentuale, situându-se acum la +31%.

În sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, studiul indică o previziune netă de angajare de +26%, care este cu 19 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul II din 2016, îmbunătăţindu-se şi faţă de trimestrul I al anului în curs, cu 11 puncte procentuale.

Îmbunătăţiri considerabile, atât de la an la an (cu 16 puncte procentuale), cât şi față de trimestrul I/2017 (cu 11 puncte procentuale), sunt raportate și în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde previziunea netă de angajare de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani, fiind cea mai puternică din întreaga istorie a studiului în România.

Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării și se îmbunătăţesc atât față de trimestrul I din 2017, cât şi faţă de cele din trimestrul II din 2016 în şase dintre acestea. Cea mai amplă îmbunătățire față de intervalul ianuarie – martie 2017 (cu 14 puncte procentuale) este raportată în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare de +29% este totodată cea mai puternică din regiune de la demararea studiului (trimestrul II din anul 2008) până în prezent și cea mai puternică prognoză regională din actuala ediție.

Cea mai robustă îmbunătăţire faţă de anul trecut (aprilie – iunie 2016) este raportată în regiunea Sud, unde previziunea netă de angajare atinge +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trimestrul IV al anului 2012.

Niveluri solide de optimism sunt raportate şi în regiunea Nord-Vest, cu o previziune de angajare de +24, cea mai puternică din trimestrul II al anului 2012 până în prezent, și regiunea Bucureşti şi Ilfov, unde previziunea de +22% este cea mai puternică raportată din primul trimestru al anului 2009 până în prezent.

Angajatorii români sunt optimiști indiferent de dimensiunea organizaţiei pe care o reprezintă. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o previziune netă de angajare de +28%, cea mai puternică din trimestrul III din 2008 până în prezent, iar cei din organizaţii mai mici sunt cei mai prudenți, raportând o previziune de +7%, cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul I din 2017, dar cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II din 2016.

Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 – 31 ianuarie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate de analişti financiari şi economici din întreaga lume în evaluarea situaţiei pieţelor de forţă de muncă.