Pentru prima oară internetul este folosit de investitorii mici, ca să obţină dividende mari. Premiera este la SIF Moldova

Acţionarii mici găsesc în internet soluţia pentru a se alia, ca să-şi impună dorinţele. Un acţionar al SIF Moldova (SIF2) vrea să atragă de partea lui pe deţinătorii de titluri  SIF2, care au cel puţin 5% din capitalul societăţii, ca să forţeze distribuţia întregului profit pe 2014 prin dividende, semnalează ZF.ro. În acest scop investitorul a lansat un site.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 feb. 2015, 07:40
Pentru prima oară internetul este folosit de investitorii mici, ca să obţină dividende mari. Premiera este la SIF Moldova

Investitorul Traian Rotaru, acţionar SIF Moldova (SIF2) a lansat siteul agasif2.ro, unde caută aliaţi pentru a impune în adunarea acţionarilor din primăvară ideea ca tot profitul de anul trecut al societăţii să fie distribuit prin dividende, semnalează ZF.ro.

Acţionarul SIF2 este nemulţumit că anul trecut societatea a dat un dividend brut prea mic, de 0,066% lei / acţiune (38% din profitul de 90 milioane de lei din 2013).

„Consider că este timpul ca acţionarii SIF Moldova să iasă din starea de aşteptare şi fiecare dintre noi să devină un acţionar activist! (…) Am luat initiaţiva adunării unui grup de acţionari care să deţină minim 5% din acţiuni cu scopul înaintării pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor a două propuneri”, scrie Tudor Rotaru, în agasif2.ro. Investitorul se va referit la un număr de acţionari care să deţină 5% din capital, nivelul minim legal pentru a putea cere introducerea unui punct pe ordinea de zi a AGA.

Investitorul vrea să strângă sprijinul celorlalţi acţionari ai SIF Moldova (SIF2) pentru ca societatea să distribuie sub formă de dividende întreg profitul din 2014, de 230 milioane de lei, cel mai mare din ultimii şapte ani. Dividendul brut ar fi de 0,44 lei / acţiune.

De asemeni, investitorul vrea să mobilizeze pe ceilalţi acţionari ca să ceară distribuţia unui dividend de minim lei / acţiune în anii  2016, 2017, 2018, 2019, 2020 „din profitul realizat în anii respectivi sau din rezervele disponibile ale societăţii, dacă este necesar”.

Orice propunere este considerată binevenită de preşedintele SIF2, Costel Ceocea, citat de ZF.ro. Oficialul a mai precizat că dividendele se vor distribui în funcţie de necesarul de lichidităţi pentru investiţii şi de ceea ce vor face şi celelalte SIF-uri.

În 2014, doar SIF Moldova şi SIF Oltenia au distribuit dividende. Celelalte trei SIF-uri şi-au capitalizat profiturile.

Modelul Franklin Templeton

Învestitorul ia drept model modul în care Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, acum aflat într-o campanie agresivă de transfer de valoare din portofoliu spre conturile acţionarilor.

„Eu cred că este momentul să urmăm exemplul dat de Franklin Templeton în administrarea Fondului Proprietatea, în a distribui acţionarilor, an de an prin dividende, cât mai mulţi bani sau a răscumpăra acţiuni. Mai simplu spus, dacă administraţia nu ne aduce randamente foarte bune din investiţiile pe care le face SIF Moldova iar discountul la care se tranzacţionează SIF Moldova pe Bursa de Valori Bucureşti este atât de mare, atunci cred că este mult mai bine pentru acţionari ca SIF Moldova să distribuie dividende mari către actionari şi fiecare dintre noi să-i investească în alte oportunităţi cu randamente mult mai bune”, scrie investitorul pe site-ul lansa.

Diferenţa poate fi aceea că SIF2 nu are un portofoliu la fel de valoros şi active cu o căutare la fel de mare pe piaţă, încât să poată obţine venituri prin vânzarea lor. Este drept, însă, că şi SIF Moldova îşi poate răscumpăra propriile acţiuni, ca să le anuleze şi să distribuie diferenţa de capital social acţionarilor, aşa cum face FP.

Analiştii au avertizat însă asupra faptului că astfel de politici pot duce la secătuirea portofoliului şi a resurselor fondurilor de investiţii, până la un nivel care să echivaleze cu desfiinţarea lor de facto.

De altfel, aceeaşi filozofie a desfiinţării transpare şi din discursul investitorului, care vrea dividende mari de la SIF2, dacă acţiunea nu oferă randamente mari pe piaţă, iar fiecare acţionar să investească dividendele „în alte oportunităţi cu randamente mult mai bune”.

„În definitiv, cine a spus că Fondul Proprietatea sau SIF-urile sunt pentru veşnicie?! Sunt nişte vehicule de investiţie care pot chiar să-şi încheie activitatea dacă este în folosul acţionarilor„, declara pentru ECONOMICA.NET un broker, în urmă cu doi ani, când s-a pus pentru prima dată problema, la Fondul Proprietatea.

Pentru Bursa din Bucureşti, însă, emitenţii valoroşi de tipul SIF Moldova sau Fondul Proprietatea nu sunt atât de numeroşi încât pierderea unuia dintre aceştia să nu aibă consecinţe dramatice.

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...