PepsiCo România a inaugurat un depozit automatizat la fabrica din Popești-Leordeni. Premierul Ciolacu a participat la eveniment

10 07. 2024
POPESTI_LEORDENI_017

Investiția, anunțată în 2022, a inclus adăugarea a trei linii de producție operaționale în fabrica de snacks și construirea depozitului automat. Unitatea are în prezent o capacitate de producție anuală de 39.000 de tone și deservește 17 țări: România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia și Slovacia.

Investiția în depozitul automatizat de ultimă generație a fost de 33,5 milioane de dolari, iar edificarea a durat un an. Construcția s-a desfășurat pe o suprafață de 32.500 metri pătrați, având în centru un depozit de tip high bay cu o înălțime de 34 metri. Capacitatea totală a depozitului este de 23.500 de paleți, iar capacitatea totală de procesare este de 320 de paleți pe oră.

“Finalizarea acestei investiții reprezintă un pas important în centralizarea tuturor operațiunilor noastre într-un singur punct, transformând fabrica noastră într-un centru regional strategic pentru Europa Centrală și de Sud-Est. Beneficiind de o capacitate de producție și depozitare impresionantă, acesta va asigura un control eficient al inventarului, reducând în același timp emisiile de carbon și costurile operaționale”, a declarat Radu Berevoescu, General Manager & Senior Commercial Director East Balkans PepsiCo România.

Depozitul este proiectat pentru a fi autonom din punct de vedere energetic, fiind alimentat de un sistem de panouri solare cu o capacitate instalată de 700 kWp. Acesta asigură un control mai eficient al inventarului și garantează integritatea paleților prin reducerea punctelor de manipulare.

Investiția în noul depozit automatizat face parte din eforturile PepsiCo de atingere a obiectivelor pe termen lung din cadrul agendei pep+ și va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, de aproape 500 de tone în total. Pe parcursul unui an, depozitul va contribui la eliminarea a peste 9.000 de camioane de transfer și va reduce amprenta de carbon a unui palet depozitat de cinci ori.

PepsiCo își desfășoară activitatea și investește în România de peste 30 de ani. În ultimii 10 ani, PepsiCo a investit direct 320 de milioane de dolari în România, susținând dezvoltarea continuă a afacerii sale în țară și consolidându-și rolul de hub regional de producție și distribuție.

Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri la evenimentul de deschidere a depozitului automatizat PepsiCo situat în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, prilej cu care a menţionat că această companie reprezintă modelul investitorului de calibru din economia românească, iar în situaţia în care în ţară ar mai fi 10 mari investitori cu profituri similare celui înregistrat anul trecut de firma americană bugetul de stat ar fi pe excedent, şi nu pe deficit, relatează Agerpres.

„Cred că niciunul dintre noi nu avem în fiecare zi această şansă de a vedea în prezent, de fapt, o fabrică a viitorului. Pentru această investiţie extraordinară vă felicit din toată inima. (…) Prin tot ceea ce a făcut în toţi aceşti 30 de ani de prezenţă pe piaţa locală, Pepsi ne-a demonstrat că, deşi este o companie americană, şi-a păstrat permanent o secvenţă de ADN românesc. Pentru mine, ca premier, Pepsi este modelul investitorului de calibru din economia românească. Sunteţi o companie care face din nou o investiţie de peste 100 de milioane de euro şi aţi adus echipamente de ultimă generaţie. O companie care îşi dovedeşte grija faţă de mediu. Folosiţi tehnologii sustenabile, panouri solare, vehicule hibride sau electrice şi aveţi o viziune care propune ca ambalajele să nu ajungă vreodată deşeuri”, a afirmat Ciolacu.

El a evidenţiat şi colaborarea firmei cu furnizorii locali şi, pe parte de educaţie profesională, cu Universitatea Politehnică din Bucureşti.

„Sunteţi un investitor străin care foloseşte de 25 de ani un sistem de furnizori locali, care sprijină constant comunităţile, în special cele defavorizate. Un mare angajator care îşi construieşte viitorul prin parteneriatul cu actorul-cheie din educaţia românească, Universitatea Politehnică din Bucureşti”, a completat premierul.

Potrivit acestuia, compania americană contribuie şi la reducerea deficitului comercial al României.

„Am lăsat spre final un lucru foarte important pentru mine şi pentru Guvernul României, acela că dumneavoastră contribuiţi ca să reducem deficitul comercial al ţării. Sunteţi o companie care exportă producţia de aici către alte 17 state din lume. Pentru toate acestea, nu pot decât să vă asigur de aprecierea şi respectul meu”, a transmis prim-ministrul.