Percheziţii DNA la Primăria Piteşti. Primarul Tudor Pendiuc, acuzat că a luat mită 1 milion de euro

Procurorii DNA efectuează, joi dimineaţă, percheziţii la Primăria Piteşti, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție. Printre persoanele vizate de anchetă se numără şi primarul Tudor Pendiuc, membru PSD, şi un viceprimar, dar şi importanţi oameni de afaceri din Piteşti, informează România TV.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 07:16
Percheziţii DNA la Primăria Piteşti. Primarul Tudor Pendiuc, acuzat că a luat mită 1 milion de euro

În cursul zilei de 06 noiembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 18 percheziții domiciliare în locații situate în municipiile București, Pitești și localități învecinate acestora, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, informează DNA, într-un comunicat.

Potrivit România TV, vizaţi de anchetă sunt primarul Tudor Pendiuc şi un viceprimar, dar şi mai mulţi oameni de afaceri, care după încheierea percheziţiilor ar urma să fie aduşi la DNA Bucureşti, pentru audieri.

Dosarul vizează fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice mai multor firme, la care procurorii fac percheziţii. Unul dintre aceste contracte are legătură cu achiziţiile făcute de Regia de Transport Public Piteşti, privind cumpărarea mai multor autobuze.

Din documentele procurorilor reiese că, la data de 22 februarie 2007, Tudor Pendiuc, în calitate de primar al municipiului Piteşti, a întocmit ‘Expunerea de motive’ pentru iniţierea unui proiect de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune a SC Publitrans 2000 SA cu o altă firmă, în vederea modernizării serviciului public de transport local de călători în municipiul Piteşti.

Publitrans 2000 SA este o companie publică care asigură transportul de călători în Piteşti.

Concret, în această asociere, Publitrans 2000 SA venea cu mijloace fixe, iar o altă firmă trebuia să aducă, ca aport, mai multe autobuze.

O comisie de evaluare a constatat că oferta asocierii dintre SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA a fost singura care îndeplinea condiţiile de calificare şi criteriile de desemnare în vederea încheierii contractului, deşi nu era proprietara autobuzelor.

În scopul participării la procedura de atribuire a contractului cu SC Publitrans 2000 SA, între SC Girexim Universal SA, societate administrată de Gheorghe Văsîi, şi SC CNCD SA, unde Valentin Vişoiu a avut calitatea de asociat, în data de 28 august 2007, a fost încheiat un acord de asociere în scopul participării la procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune cu SC Publitrans 2000 SA.

Obiectul acordului de asociere a fost modernizarea transportului public local de călători în municipiul Piteşti, prin realizarea în comun a următoarelor activităţi: achiziţia de autobuze şi efectuarea transportului public local de călători.

Conform acestui acord, contribuţia financiară a fiecărei părţi la realizarea contractului de asociere în participaţiune cu SC Publitrans 2000 SA este de 50%, iar liderul asocierii este SC CNCD SA.

Dar pentru că SC CNCD SA nu avea autobuze, această societate a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC BMC Truck&Bus SA.

Potrivit obiectului contractului, SC BMC Truck&Bus SA se obliga să vândă către SC CNCD SA un număr de 80 autobuze urbane marca BMC tip 250 SLF.

Prin urmare, CNCD SA nu era proprietara autobuzelor, aşa cum era cerinţa prevăzută la pct.1 din caietul de sarcini.

Potrivit procurorilor, a fost înregistrat contractul de asociere în participaţiune încheiat între SC Publitrans 2000 SA şi asocierea CNCD SA – Girexim Universal SA, unde Gheorghe Văsîi deţine calitatea de administrator şi asociat.

Conform contractului, Publitrans 2000 SA a pus la dispoziţia asocierii mijloace fixe, terenuri, personal calificat, iar asociatul a contribuit cu un aport social constând în 80 de autobuze transport persoane.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Văsîi, în calitatea sa de administrator, a pus la dispoziţia comisiei de evaluare a ofertelor date nereale cu privire la proprietatea celor 80 de autobuze.

Cu toate acestea, din fondul Consiliului local a fost alocată suma cu titlu de subvenţie, virându-se până la data 31 decembrie 2012 suma de 56.930.743 lei.

Procurorii au mai constatat faptul că procentul privind repartizarea beneficiilor şi a pierderilor sunt calculate eronat.

Astfel, comisia de negociere a condiţiilor de asociere înscrise în contractul cadru a hotărât repartizarea beneficiilor sau a pierderilor realizate din activitatea comună realizată de co-asociaţi în funcţie de aportul fiecăruia în asociaţiune, respectiv 24,92% pentru Publitrans 2000 SA şi 75,8% pentru asociaţia CNCD SA – Girexim Universal SA.

Din actele aflate la dosarul instrumentat de DNA rezultă că reprezentanţii Girexim Universal SA şi CNCD SA au oferit, cu titlu de mită, suma de 1.000.000 de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în municipiul Bucureşti, respectiv complexul rezidenţial ‘Quadra Place’, situat pe str. Fabricii nr.47.

În incinta acestui complex rezidenţial, deţine un apartament fiica primarului Pendiuc, respectiv Emanuela Elena Pendiuc.

Prejudicul estimat de procurori în această cauză ar fi de aproximativ un milion de euro, fiind produs între 2007 şi 2014, au mai arătat sursele citate.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Te-ar mai putea interesa și
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte impactul "devastator" asupra industriei turismului pe care îl vor avea......
Turcia plănuiește să deschidă trei centrale nucleare până în 2035
Turcia plănuiește să deschidă trei centrale nucleare până în 2035
Turcia intenţionează să construiască trei centrale nucleare până în 2035, a anunţat vineri ministrul turc al Energiei ...
Mark Rutte anunță că NATO își va consolida prezența în Marea Baltică, după ce un cablu submarin care făcea legătura între Finlanda și Estonia a fost avariat
Mark Rutte anunță că NATO își va consolida prezența în Marea Baltică, după ce un cablu submarin care făcea legătura ...
NATO îşi va consolida prezenţa în Marea Baltică în urma avarierii cablului electric submarin Estlink 2, a declarat ...
Compania Sinteza a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanțare prin PNRR pentru construirea unei fabrici noi la Oradea de producție, testare și reciclare a electroliţilor
Compania Sinteza a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanțare prin PNRR pentru construirea unei fabrici noi ...
Sinteza S.A. a semnat vineri cu Ministerul Energiei un contract de finanţare, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ...