Un senator, comisari de la ANAF şi Garda Financiară, cercetaţi de DIICOT pentru evaziune fiscală
Este vorba despre cea mai mare acţiune desfăşurată până în prezent în România, împotriva evaziunii fiscale. Nu mai puţin de 260 de percheziţii au loc în 16 judeţe şi în Bucureşti. Sunt vizaţi inclusiv mai mulţi angajaţi din cadrul ANAF care au sprijinit această infracţiune de evaziune fiscală. De asemenea, sunt vizaţi şi membrii ai lumii interlope. Există două mandate de aducere pe numele a doi membrii din clanul Butoane din Giurgiu.
La sediul DIICOT din Capitală au început să sosească persoane care au fost prinse marţi dimineaţa la percheziţii.
Între 2010 şi 2012, reţeaua investigată de DIICOT-Structura Centrală dezvoltase un circuit evazionist complex, generând prejudicii statului de 40 de miliarde de lei anul.
În acest caz complex vor fi aduse la audieri 125 de persoane.
Senatorul Cezar Măgureanu: Nu am niciun amestec, e ruşinos ce se întâmplă, mă voi apăra în faţa legii
Senatorul Cezar Măgureanu, implicat, alături de fiica şi ginerele său, într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, spune că nu are niciun amestec în acest caz, că e ruşinos ceea ce se întâmplă şi că va face dovada nevinovăţiei, precizând că are calitatea de învinuit în dosar
Întrebat de calitate are în acest dosar de evaziune fiscală, senatorul Cezar Măgureanu a declarat, marţi dimineaţă, că este învinuit pentru constituirea şi sprijinirea unei reţele infracţionale şi că a fost citat să se prezinte joi la ora 13.00 la audieri la DIICOT.
Măgureanu a spus că el este un om integru, care provine dintr-o familie bună şi foarte cunoscută în Giurgiu, catalogând drept „ruşinos” ceea ce se întâmplă.
„Este ruşinos ceea ce se întâmplă. Am o familie sănătoasă, serioasă, nu am făcut nimic care să contravină legilor, nici acum şi nici înainte de 1989”, a spus Măgureanu.
Întrebat dacă a contactat un avocat, el a spus că nu şi că se va apăra singur şi va fi propriul său avocat.
Întrebat, de asemenea, despre ginerele său, implicat şi el în acest dosar de evaziune fiscală, senatorul a spus că ginerele său are 32 sau 33 de ani, „deci nu este minor” şi poate răspunde singur. El a susţinut că nu s-a implicat niciodată în afacerile acestuia.
„Nu m-am implicat în afacerile lui. El a făcut afaceri legale, dar poate nu a avut posibilitatea să mai plătească unele lucruri, că sunt vremuri tulburi. Eu nu ştiu lucrurile acestea, nu am informaţii”, a mai spus Măgureanu.
Întrebat despre percheziţii la ginerele său, Măgureanu a spus că nu ştie şi că a vorbit la telefon cu fiica sa, care l-a informat că soţul său a fost chemat la firmă marţi dimineaţă.
Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR şi apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunţat că intră în grupul parlamentar al PSD.
Redăm integral comunicatul DIICOT:
La data de 24.07.2012, procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi I.G.P.F., au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA.
În acest scop, sunt în curs de efectuare un număr de 256 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.
În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul următoarelor firme sau grupuri de firme:- S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul CONSTANTIN TUDOR; S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul STUPARU SORIN; S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentată de învinuitul SAIKALY NICOLE; S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de învinuiţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA.
Activitatea infracţională a acestor învinuiţi, a fost sprijinită în diferite forme, de către numiţii: DRĂGAN NICUŞOR, director general adjunct în cadrul A.N.A.F.; STROE DAN – director achiziţii în cadrul A.N.A.F.; NĂIPEANU ELENA-MĂDĂLINA – angajat D.G.F.P. Giurgiu; PĂCALĂ NADIA – comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale; POPA GEORGE, IONESCU BOGDAN, ZĂBAVĂ MARIN, SEBE STELIAN, PENCIU MIHĂIŢĂ – comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.
De asemenea, activitatea infracţională realizată de către învinuiţi pe raza judeţului Giurgiu, a fost sprijinită de către învinuitul GRECU OCTAVIAN zis „BUTOANE”.
La activitatea infracţională a învinuiţilor GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA, a contribuit şi numitul MĂGUREANU CEZAR MIRCEA, dar, dată fiind calitatea acestuia de senator în Parlamentul României, contribuţia acestuia va fi analizată într-o cauză penală separată.
Cercetările efectuate până la această dată au concluzionat faptul că, în perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşeşte suma de 40 milioane de euro anual.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală urmează a fi conduse, în vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. şi ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscală, prev. şi ped. de art. 4, 8, 9 din Legea nr. 241/2005 şi spălarea banilor, prev. şi ped. de art. 23 din Legea nr. 656/2002.
Suportul informativ al operaţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi S.I.P.I. Giurgiu. Activitatea investigativă a procurorilor D.I.I.C.O.T. a beneficiat şi de aportul calificat al conducerii A.N.A.F. precum şi al Gărzii Financiare – Comisariatul General.
La realizarea acţiunii au participat efective de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Române – Gruparea Mobilă „Vlad Ţepeş”.