Societatea nu neagă știrea, dar susține că acest demers al autorităților franceze nu are nicio influență asupra desfășurării afacerilor combinatului Liberty Galați. Mai mult decât atât, GFG precizează că afacerea anchetată de polițiștii francezi a fost încheiată de foști angajați ai companiei, care au părăsit între timp firma.
„Acțiunea autorităților franceze nu are niciun impact asupra activității Liberty Galați, care a raportat recent rezultate de producție foarte bune, a anticipat si rezolvat cu succes potentialele probleme de aprovizionare cauzate de situația din Ucraina și se concentrează acum pe creșterea în continuare a producției sale pentru a satisface cererea tot mai mare de oțel.
Această tranzacție se referă la un acord între Rio Tinto și Aluminium Dunkirk pentru furnizarea de energie în valoare de 28,8 milioane de euro. Aluminium Dunkirk a achitat soldul în urma unei reduceri, constând într-o plată de 25 de milioane de dolari, care a inclus un acord prin care ambele părți vor renunța, de asemenea, la toate celelalte creanțe care existau anterior între cele două grupuri. Tranzacția a fost gestionată de foști directori ai GFG, care au părăsit între timp compania, și a fost finanțată de AIP pentru a pregăti terenul pentru achiziția contestată a Aluminium Dunkirk. GFG a analizat demersul autorităților franceze și a constatat că nu a existat nicio abatere în cadrul activităților sale din Franța în legătură cu această tranzacție sau cu orice altă tranzacție și cooperează pe deplin cu autoritățile franceze”, declară GfG Alliance.
Știrea inițială
Sediul din Paris al GFG Alliance, un conglomerat de companii controlat de magnatul Sanjeev Gupta, precum şi topitoria de aluminiu de la Dunkirk, au fost percheziţionate săptămâna trecută în contextul unei anchete în derulare asupra unui împrumut garantat de stat acordat pentru una dintre facilităţile din Franţa ale grupului controlat de magnatul Sanjeev Gupta, transmite AFP.
„Autorităţile franceze au venit săptămâna trecută la birourile noastre de la Paris în cadrul unei anchete în derulare…Respingem categoric orice sugestie referitoare la acte reprobabile şi vom continua să cooperăm în totalitate cu autorităţile franceze pentru a le ajuta să finalizeze rapid această afacere”, a precizat un purtător de cuvânt al grupului, scrie Agerpres.
Procurorii din Paris au demarat anul trecut o investigaţie asupra GFG pe fondul acuzaţiilor privind utilizarea necorespunzătoare a activelor companiei şi spălare de bani, preluând un dosar care a fost început de procurorii din Poitiers, vestul Franţei. Aceştia din urmă au luat în vizor un împrumut garantat de stat acordat de Greensill pentru o facilitate de producţie deţinută de GFG care realizează componente auto. Procurorii au reacţionat la plângerile angajaţilor conform cărora fondurile au dispărut după ce au fost depozitate, pentru scurt timp, la această divizie.
Între timp, ancheta a fost extinsă şi la o topitorie de aluminiu de la Dunkirk, cea mai mare facilitate de producţie de acest tip din Europa. GFG a cumpărat această topitorie în 2018 dar în luna octombrie a anului trecut fondul de private equity American Industrial Partners (AIP) a anunţat că a preluat controlul la această topitorie, după ce GFG a intrat în default, lucru contestat de GFG.
Începând din luna martie 2021, când principalul finanţator al GFG Alliance, fondul Greensill Capital a intrat în colaps, conglomeratul controlat de Sanjeev Gupta trece printr-o perioadă de dificultăţi financiare.
GFG Alliance, un conglomerat cu activităţi în diferite domenii controlat de magnatul Sanjeev Gupta, regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.