Procurorii efectuează percheziţii la rafinăria Petrotel – Lukoil din Ploieşti. Mai multe persoane sunt suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar prejudiciul adus bugetului de stat ar fi de 230 de milioane de euro, conform România TV.
Petrotel este a treia rafinărie din România, cu o capacitate de procesare de circa 2,4 milioane de tone de ţiţei pe an.
Un număr de 23 de percheziţii au vizat sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate pe platforma rafinăriei de la marginea Ploieştiului, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, citat de Agerpres.
Lukoil România, cu sediul în Bucureşti, care administrează reţeaua românească de 300 de benzinării a grupului rus, nu a fost ţinta descinderilor.
Descinderea la Petrotel Lukoil face parte dintr-o serie de 30 de percheziţii la sediile mai multor societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), citat de Agerpres.
Au fost „angrenaţi peste 150 de poliţişti, specializaţi în investigarea fraudelor, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, criminalistică, precum şi luptători SIAS, din cadrul IGPR, DGPMB, IPJ Buzău, IPJ Vrancea şi IPJ Vaslui, în activităţi fiind angrenaţi şi 27 de inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale şi 3 inspectori din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală”.
„Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În prezent, prejudiciul estimat în cauză este de peste 1.000.000.000 de lei (230.000.000 euro), dintre care 505.421.252 lei (112.000.000 euro) rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Întreaga operaţiune a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii”, se mai precizează în comunicatul IGPR.