Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează miercuri dimineaţa 37 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind de 18 milioane euro.
Potrivit unor oficiali din DIICOT, vizat de percheziţii este şi omul de afaceri Florian Walter, patronul companiei de salubrizare Romprest, scrie Agerpres.
De altfel, percheziţii au loc şi la sediul Romprest din sectorul 1 al Capitalei, dar şi la domiciliul lui Florian Walter.
Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploieşti pentru audieri.
„Grupul infracţional organizat este alcătuit din 23 membrii şi este condus de Walter Florian. Prin înregistrarea în evidentele societăţilor controlate a unor operaţiuni fictive în scopul eludării TVA şi a impozitului pe profit, membrii grupului au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de circa 4.500.000 euro. De asemenea, aceştia au spălat prin intermediul firmelor respective circa 14.000.000 euro. Sumele respective erau achitate de către societatile cu comportament aparent legal controlate de suspecti unor firme de tip „fantoma” controlate prin interpusi in schimbul unor livrari fictive de bunuri sau a unor prestari fictive de servicii si erau retrase ulterior in numerar si folosite de membrii gruparii. In general, sumele erau spalate prin reinvestirea in circuitul economic ca „bani curati””, au declarat surse apropiate situaţiei.
ANAF susţine, într-un comunicat publicat miercuri, că Romprest Service SA a cauzat un prejudiciu de 4,5 milioane euro bugetului de stat prin achiziţii fictive de servicii de curăţenie.
Nicolae Capră, finanţator al Petrolului Ploieşti, implicat în dosarul de evaziune al lui Florian Walter
Unul dintre finanţatorii FC Petrolul Ploieşti, Nicoale Capră, este implicat în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat omul de afaceri Florian Walter şi în care procurorii DIICOT Ploieşti efectuează miercuri mai multe percheziţii.
Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că Nicolae Capră şi soţia acestuia, Cristina, controlau unele dintre firmele implicate în lanţul infracţional construit de Walter şi de apropiaţi ai acestuia.
Potrivit surselor citate, suspecţii ar fi folosit, în perioada 2012-2014, mai multe firme fantomă cu care au semnat contracte fictive de livrări de bunuri sau prestări servicii.
În lanţul infracţional apar şi firme controlate de unul dintre finanţatorii Petrolului Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina, prin care s-au făcut achiziţii fictive de bunuri.
Nicolae Capră şi soţia sa au fost trimişi în judecată în luna decembrie a anului trecut, alături de alte 14 persoane, între care Daniel Capră, finanţatorul principal al Petrolul Ploieşti, şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.
Replica Romprest: Am contestat decizia ANAF Antifraudă privind măsuri asiguratorii pe bunurile companei
Compania Romprest Service a anunţat, într-un comunicat transmis, miercuri, ECONOMICA.NET, că a contestat decizia ANAF Antifraudă prin care s-au instituit măsuri asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile. De asemenea, compania subliniază că a contribuit la bugetul de stat, de la înfiinţare şi până în prezent, cu sume ce depăşesc 100 de milioane de euro, că asigură peste 6.500 de locuri de muncă şi nu a încurajat sau utilizat niciodată munca la negru.
„Compania Romprest Service S.A. este o societate lider la nivel naţional în domeniul salubrizării localităţilor, dovedind seriozitate constantă în raporturile fiscale şi comerciale pe care le-a avut cu terţi şi cu statul român”, mai precizează compania.
„Buna credinţă a societăţii, în litigiul menţionat este dovedită pe deplin, deoarece, deşi am contestat argumentat decizia de instituire a măsurilor asiguratorii, conducerea societăţii a luat anul trecut hotărârea de a pune la dispoziţia ANAF, cu titlu de garanţie suma ce face obiectul deciziei de instituire a măsurilor asiguratorii.
Apreciem că atât în mass-media, cât şi în conferinţa de presă organizată de DIICOT s-au prezentat date şi informaţii care distorsionează realitatea şi exced celor aduse la cunoştinţa subscrisei de către organele în drept.
Procedându-se astfel, considerăm că societăţii Compania Romprest Service S.A. i se creează un grav prejudiciu de imagine cu consecinţe deosebite pentru activitatea şi credibilitatea în faţa opiniei publice, a salariaţilor şi a partenerilor contractuali.
Asigurăm atât opinia publică, cât şi pe toţi colaboratorii noştri, că nici un reprezentant al societăţii nu a fost implicat în constituirea unui grup infracţional, care să urmărească sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, urmând să dovedim acest aspect instituţiilor abilitate„, explică Romprest.