Perdeaua trebuie să fie sofisticată în 2012. Vezi ce culori se poartă şi cât costă

15 02. 2012

Perdelele au o dublă funcţie, estetică şi funcţională, aspect care este atent urmărit de marii producători care, ca şi în modă, propun două colecţii pe an, dedicate ţesăturilor pentru casă.

Cele două târguri anuale sunt desfăşurate în luna ianuarie în Frankfurt, Heimtextil, şi Maison&Objet, ce are loc în Paris. „Dincolo de particularităţile fiecărei case de modă care îşi lansează propria colecţie, cu accentele consacrate ale mărcii şi cu elementele de originalitate proprii, se pot remarca câteva elemente comune, materiale sofisticate cu prelucrari tehnice deosebite, o preponderentă semnificativă a materialelor naturale, mătase, in, bumbac”, a spus, pentru RTV.NET, Claudia Alecu, director general la eclaude.ro.

Jaluzele sau perdele

Mulţi proprietari sunt de acord cu unele zvonuri cum că nu se mai poartă perdelele şi reacţionează ca atare, renunţând la ele.

„Mergeţi unde doriţi, în orice ţară din Vest, şi o să vedeţi că sunt doar zvonuri. Perdelele se poartă la toate casele. O casă fără perdele este o casă goală. Este şi o vorbă din bătrâni: nu se numeşte casă aceea care nu are un covor, o perdea şi o nevastă“, a spus Gheorghe Talpoş, directorul perdele.ro. După momentul 1989, piaţa a fost inundată de jaluzele verticale pe care mulţi le folosesc şi în loc de perdele.

Ce culori se poartă la geam în acest an

Potrivit specialiştilor, perdelele la modă sunt cele albastre, în timp ce griul trebuie să dispară din ferestre. „În materie de perdele, în 2012 predomină albastrul în toată paleta nuanţelor lui de la turcoaz la bleumarin profund, ca şi de la roşul ruj, de la vermillon, la carmin. Griul a apus, iar auriul primeşte nuanţe cuprate, învechite, susţinând tendinţa întru reconversie, reinterpretare, refolosire a spaţiilor interioare şi ale obiectului”, a subliniat Claudia Alecu.

Preţuri pentru toate buzunarele

Ca preţ, metrul liniar de perdea variază între 25 şi 500 de lei, fără TVA. Acesta are o laţime cuprinsă între 2,60 şi 3 metri. Cele mai ieftine perdele, căutate în special de către cei cu venituri mici, potrivit lui Gheorghe Talpoş, sunt cele din voal simplu.

Cele mai scumpe, pe care nu şi le poate permite oricine, sunt confecţionate din mătase naturală cu diverse broderii. „Preţurile se exprimă pe o scară destul de largă, în funcţie de lăţimea, compoziţia, designul şi provenienţa ţesăturii. Metrul liniar de perdea poate depăşi chiar 1.500 de lei“, a mai spus Claudia Alecu. Montarea perdelelor presupune instalarea tuturor sistemelor, fie ele şine, galerii, storuri, a ţesăturilor pe aceste sisteme, eventuala lor călcare. „Valoarea montării poate reprezenta şi 10% din valoarea materialelor“, a precizat Claudia Alecu. Galeriile pot fi confecţionate din beton, gips-carton, aluminiu sau lemn.

Sfaturi gratis pentru amenajare

„Perdelele din dormitor trebuie asortate cu draperiile, cu cuvertura de pat, cu pernuţele decorative sau cu tapiseria unui fotoliu sau a unei banchetuţe“, a precizat directorul eclaude.ro.

Dormitoarele copiilor trebuie sa aibă perdele speciale, mai viu colorate. Există şi perdele cu diverse broderii, cu păpuşi sau cu diverşi eroi din desene animate. Culorile perdelelor din toata casa trebuie alese atent, astfel încât să se asorteze cu mobilierul, precum şi cu zugrăvelile din fiecare cameră. „Culoarea perdelelor o stabileşte fiecare proprietar în parte sau împreună cu noi“, a adăugat Gheorghe Talpoş.

De asemenea, există si perdele dedicate spaţiilor de gătit. Acestea au ca modele sau broderii diverse legume sau fructe.