Performanţa magazinelor cu preţuri mici din România: Nemţii fac de trei ori mai mulţi bani pe metrul pătrat decât francezii

08 09. 2016
discount_lidl_03874000

La doi ani de când Carrefour a intrat în lupta discounterilor cu modelul hibrid (discounter plus cash&carry) Supeco şi după anunţul Rewe că a vândut lanţul de supermarketuri Billa pentru a se concentra pe lanţurile XXL Mega Discount şi Penny Market, piaţa supermarketurilor cu preţuri mici din România dădea semne de schimbare. Cifrele arată însă că deja vorbim de un lider greu de egalat, iar prognozele companiilor de cercetare confirmă această ipoteză. 

Lidl, lanţul de magazine operat de nemţii de la Schwarz Group, a ajuns anul acesta la vânzări medii de aproximativ 6.000 de euro pe metrul pătrat, de aproape trei ori mai mult decât Supeco, arată datele furnizate ECONOMICA.NET de Planet Retail, cea mai mare companie de consultanţă pe piaţa de retail la nivel global.  

Compania prognozează, de asemenea, că peste cinci ani, fiecare metru pătrat operat de Lidl va genera vânzări anuale medii de 7.500 de euro. Coroborat cu creşterea lanţului de supermarketuri până la aproximativ 320 de unităţi, retailerul german ar putea acapara peste 7% din piaţa totală a comerţului alimentar din România.

Planet Retail estimează că vânzările discounterilor (în care nu au inclus şi Kaufland) ar putea ajunge anul acesta la 1,8 miliarde de euro, urmând să crească până la aproximativ 3,3 miliarde de euro în 2021

Acum, Lidl operează o rețea de 197 de magazine în România, cu cinci supermarketuri mai multe decât aveau la finele anului trecut. De asemenea, potrivit anunţurilor oficiale ale companiei, Lidl se va extinde cu zece magazine în fiecare an financiar, care pentru companie se termina în luna martie. Suprafaţa medie a unui magazin Lidl este de 1.200 de metri pătraţi.

Performanţa primului discounter din ţară: a ajuns pe locul doi 

Penny Market XXL, actualmente XXL Mega Discount, a fost primul magazin tip discounter deschis în România, în anul 2001, pe Şoseaua Fundeni din Bucureşti. Operat de grupul german Rewe, XXL Mega Discount, formatul extins ca suprafaţă al magazinelor tip discounter Penny Market, deţine doar opt unităţi la nivel naţional, dar face vânzări de peste 4.900 de euro pe metrul pătrat, cu aproximativ 1.300 de euro mai mult decât Penny Market.

De asemenea, conform estimărilor Planet Retail, în 2021, XXL Mega Discount va ajunge la vânzări medii pe metrul pătrat de peste 5.300 de euro şi o reţea de 11 unităţi, în timp ce Penny Market va opera 278 de supermarketuri şi va vinde, în medie, de aproximativ 3.700 de euro pe metrul pătrat.

În momentul defaţă, REWE operează sub banerul Penny Market 179 de supermarketuri, ultima inaugurare având loc pe 7 septembrie 2016, în satul Dudu, județul Ilfov. Primul supermarket Penny Market a fost inaugurat în 2005.

Carrefour se împotmoleşte cu Supeco

Vizibil activ pe segmentul supermarketurilor, dar şi a hipermarketurilor, retailerul francez Carrefour este în plin proces de integrare a magazinelor Billa în business-ul său. Formatul hibrid Supeco nu generează însă mai mult de  2.000 de euro pe metrul pătrat, iar perspectiva pentru următorii cinci ani nu sunt tocmai promoţătoare. Planet Retail estimează pentru rerailer vânzări de 2.200 de euro pe metrul pătrat şi niciun magazin în plus.

Carrefour a deschis primul Supeco la Râmnicu Vâlcea, în septembrie 2014, iar acum operează patru unităţi în Giurgiu, Târgovişte şi Slatina.

Menţionăm că valoarea medie a vânzărilor pe metrul pătrat este calculată de către Planet Retail pe baza suprafeţelor operate de retaileri la mijlocul anului.