Pergamalis, Globalworth: Dacă investiţiile statului nu merg în paralel cu investiţiile private, România nu va fi atractivă pentru investitori
Mai mulţi dezvoltatori de pe piaţa locală spun că nu sunt semnele unei crize în imobilaire, aşa cum s-a întâmplat în 2007. Chiar dacă acum există entuziasm în piaţă şi sunt lansate noi proiecte, dezvoltatorii spun că e nevoie şi de investiţii ale statului. Anul acesta, investiţiile publice s-au redus la jumătate.
„Bineînţeles, există un entuziasm acum, dar şi tendinţa de a uita. Acum trăim într-o creştere pe care trebuie să o privim cu atenţie. Dacă investiţiile statului nu merg în paralel cu investiţiile private, această creştere nu va mai fi atât de atractivă şi atunci România va fi ocolită de investitori”, a declarat Dimitris Pergamalis, directorul de construcţie şi dezvoltare din cadrul Globalworth, la un forum pe teme imobiliare organizat de Business Mark.
Acesta mai spune că piaţa este mult mai pregătită în comparaţie cu 2008 şi că astăzi nu mai sunt investiţii speculative. „Nu mai sunt bani şi proiecte virtuale, dezvoltatori sau clienţi virtuali. Acum sunt dezvoltatori serioşi şi solizi şi foarte mult equity injectat în piaţă. Astăzi sunt bani adevăraţi şi dacă există o criză globală, noi credem că efectele colaterale vor fi mult mai controlate, iar criza ne va afecta treptat”, completează Pergamalis.
Florin Furdui, directorul general al Portland Trust, spune că nu avem parametrii de criză din 2007, chiar dacă pe vremea aceea nu activa în domeniu.
„În 2007 nu eram în imobiliare, eram softist. Toţi prietenii meu făceau dezvoltări imobiliare şi eram invidios pe ei; mi se părea senzaţional. Nu avem nici pe departe parametrii de criză din 2007. Cred că la nivel fundamental, astăzi există o piaţă, cel puţin pe partea de birouri, unde avem equity, dezvoltări, cerere, finanţare şi toate acestea sunt puse într-o ecuaţie unde lucrurile funcţionează pe un risc redus semnificativ”, spune Furdui.