Rezultatul este că astăzi avem 9,2 milioane de vehicule înmatriculate și doar undeva între 5,5 și 6,5 milioane de polițe RCA valide (numărul variază în funcție de perioada de raportare). Altfel spus, în cel mai bun caz doar 6,5 milioane de mașini sunt asigurate RCA într-un anumit moment al anului, adică circa 70% din total. Aproape o treime dintre mașinile înmatriculate nu sunt asigurate. Sunt calcule simple, pe bază de cifre oficiale incontestabile, pe care le contestă totuși toată lumea din piață, mai mult sau mai puțin.
Cele mai recente date în acest sens le-a oferit chiar președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), Adrian Marin.
” Parcul auto din România continuă să crească și mai ales prin vehicule second hand. Parcul auto număra la finalul lui 2021 peste 9,2 milioane de autovehicule plus un număr pe care nu îl știm de vehicule înregistrate la Primării și care ar trebui să aibă RCA. Din cele peste 7,2 milioane de autoturisme avem peste 24% autoturisme cu o vechime mai mare de 20 de ani și peste 73% cu o vechime mai mare de 11 ani. Toate aceste autovehicule sunt, de principiu, neasigurabile sau greu asigurabile pe CASCO. Dacă adăugăm și starea infrastructurii, dar și anumite comportamente în trafic, nu este de mirare gradul ridicat al riscului de accident în România.”, transmite îngrijorat Adrian Marin, care conduce și Generali Asigurări, societate care s-a retras treptat din piața RCA (prin practicarea unor tarife de câteva ori mai mari decât cel mai mic preț din piață) și care are o prezență discretă și în zona CASCO.
Întrebat de Economica.net dacă nu consideră îngrijorătoare diferența dintre numărul vehiculelor înmatriculate și cel al vehiculelor asigurate, Adrian Marin a venit, totuși, cu nuanțe care fac peisajul ceva mai senin decât arată cifrele seci și către o vină comună a autorităților și șoferilor „de ocazie”.
” Este o diferență, într-adevăr. Trebuie să ne gândim că există mașinile acelea vechi, care nu au fost radiate și pe care le vedem peste tot, în fața blocului sau în altă parte. Aceste mașini fac obiectul RCA, chiar dacă nu au fost radiate, dar nu se asigură. Cred că un impact mai este și dinspre acea amânare prevăzută de lege. Cred că există persoane care se folosesc foarte puțin de mașină și nu consideră că este foarte util acest RCA, chiar dacă achiziționarea lui este obligație legală.”, a declarat șeful UNSAR la conferința Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: În orice caz, între 20% și 25% din autovehicule sunt neasigurate mai tot timpul
Vicepreședintele ASF pentru sectorul asigurărilor, Cristian Roșu, spune că există totuși diferențe în funcție de momentul la care ne raportăm, însă per ansamblu este oricum un deficit substanțial de RCA, între 20% și 25%.
” Discutăm de 6,4 milioane de contracte versus peste 9 milioane de mașini înmatriculate. Depinde la ce moment al anului facem poza. Poza pe care a prezentat-o domnul Marin este la trimestrul III al anului trecut. Putem să avem altă poză la trimestru IV, putem să avem altă poză la trimestrul II. Vreau să spun că în anumite perioade în care, dacă facem poza, ieșim mult mai bine. Există perioada de vară, în care toată lumea circulă și își face polițe RCA pentru concediu. De asemenea, sunt foarte multe remorci înmatriculate și sunt sezoniere, în funcție de nevoile de transport de marfă. Acest procent este variabil. Dar, indiferent de momentul în care facem poza, există un procent undeva în jur de 20-25% aproape permanent neînmatriculate.” , a spus Roșu, preluând întrebarea Economica.net.
Potrivit șefului asigurărilor din ASF, soluția o constituie sincronizarea datelor ASF cu cele ale Poliției (privind înmatriculările) și urmărirea situației cu ajutorul camerelor folosite și de CNAIR pentru a identifica șoferii fără vignetă. Această idee a fost susținută de Roșu încă de la venirea sa în ASF și mai fusese pusă pe tapet și înainte. Până acum, fără efecte, însă, deși, fapt mai puțin știut, în România există inclusiv o lege care permite Poliției să ridice talonul celor fără RCA doar dacă constată, din bazele de date, că mașina înmatriculată nu are RCA, fără a mai fi nevoie ca vehiculul să fie în trafic.
„Creșterea gradului de cuprindere a fost o preocupare a mea. Din discuțiile avute cu Poliția, în care am găsit multă înțelegere și din cele cu CNAIR am ajuns la consens, să folosim sistemele pentru verificarea RCA. Dar este nevoie de o nouă legislație pentru a folosi imaginile ce trebuie, iar legislația trebuie coroborată și cu normele GDPR..Aici este o altă discuție. Probabil vom încerca să vedem anul acesta cum am putea face modificări.”, declară Roșu.
Varianta optimistă vine de la BAAR, principala asociație a pieței: Gradul de cuprindere se apropie de 95%
Fără a da detalii, președintele BAAR, Mădălin Roșu, vine cu cea mai optimistă dintre variantele aruncate până acum în discuție. Roșu, care este și membru în directoratul Omniasig, al doilea mare jucător din asigurările generale, dar firmă în plutonul societăților care au scăzut masiv subscrierile de RCA, apreciază că gradul de cuprindere în asigurare se apropie de 95%.
” Gradul de cuprindere pe baza calculelor făcute de domnul Greceanu (nr: Sorin Greceanu, directorul BAAR și vicepreședinte al Consiliului Birourilor, entitatea care gestionează sistemul Carte Verde la nivel mondial) și echipa dânsului este undeva la 95%. Dacă cineva este curios despre metodologie, putem pune la dispoziție, în special presei.”, a transmis, sec, Mădălin Roșu.
Explicația tehnică o adusese, însă, Călin Matei, directorul adjunct al Groupama. Este vorba despre o extrapolare a datelor venite de la Fondul pentru Victimele Străzii, structura care despăgubește victimele accidentelor provocate de mașini neasigurate RCA. Această metodă de calcul a mai fost prezentată și până acum, în urma aplicării ei rezultând o oarecare constanță a procentului de mașini asigurate. Atenție, însă, cei de la BAAR nu iau în calcul parte din mașinile mai vechi de 20 de ani (în jur de 2 milioane în total) pentru că apreciază că acestea nu mai circulă.
” Una dintre funcțiunile importante ale BAAR este Fondul de Protecție a Victimelor Străzii(FPVS). Acest fond lucrează pentru a despăgubi victimele unui accident provocat de mașini neasigurate. Vedem o creștere a despăgubirilor, de la an la an, însă cu certitudine nu vedem această discrepanță pe care am văzut-o mai devreme, adică de 30% între numărul de vehicule și numărul de vehicule asigurate. Daunele pe care noi le plătim an de an nu pot justifica o astfel de diferență. Ca atare, cred că unul dintre motivele importante îl reprezintă mașinile care stau nefolosite. Sunt parcate în fața blocului ori în parcurile reci ale unor companii, sunt nefolosite sau distruse și încă neradiate. Cred că ar trebui fcăută curățenie în această zonă ca să putem avea o imagine mai clară. Aici cred că ar trebui să se implice mai multe instituții, însă îmi e greu să dau eu sfaturi în această privință. Nu cred că e cineva mulțumit că nu găsesște loc de parcare inclusiv pentru că o mașină fără roți sau fără motor stă parcată de ani de zile.Cred că sunt multe lucruri la mijloc. Trebuie făcută și curățenie.”, a declarat Călin Matei, directorul adjunct al Groupama, societate care a redus masiv cota de RCA, prin practicarea unor prețuri de cîteva ori peste medie.
Starea de fapt: Riscul pe șosele este imens și nu doar din cauza numărului mare de accidente. Între 1,5 și 2 milioane de mașini sunt constant fără RCA, iar alte 5 milioane sunt asigurate la doar două firme care plătesc greu daunele
Oricum ar fi, între 1,5 și 2 milioane de vehicule din România sunt constant fără RCA, aceasta în condițiile în care mergem pe estimarea ASF, care este oricum mai optimistă decât rezultatul calculelor seci. Dacă ne raportăm doar la autoturisme, constant între 700 și 1,7 milioane sunt fără RCA (având în vedere că există 7,2 milioane de autoturisme).
Dacă la aceste 1,5-2 milioane de vehicule mai punem la socoteală și cele aproximativ 5 milioane de vehicule asigurate la City Insurance și Euroins , societăți cu dificultăți la plata daunelor , rezultă o situație cât se poate de îngrijorătoare în țara cu cel mai mare număr de accidente mortale din Europa și cu unul dintre cele mai mari valori ale accidentelor totale.
Anual sunt instrumentate cel puțin 500.000 de dosare de daună pe RCA, ceea ce reprezintă un număr ridicat. Circa 7% din totalul vehiculelor asigurate comit o daună cel puțin o dată pe an, acest procent fiind mai mic în cazul automobilelor private (circa 2-3%), dar mult mai mare în cazul taxiurilor, autocarelor ori camioanelor, unde frecvența daunei( cum este numit acest indicator) ajunge și la peste 22- 23%.
Dacă plecăm de la presupunerea că mașinile neasigurate circulă mai puțin și că unele nu circulă deloc și aplicăm un procent de doar 3,5% (jumătate) la cele 2 milioane de vehicule fără RCA, rezultă câteva zeci de mii de accidente neacoperite de RCA, adică circa 70.000 de șoferi care vor plăti din propriul buzunar reparațiile, dacă nu au CASCO sau merg în judecată cu șoferul vinovat (această din urmă variantă fiind oricum extrem de anevoioasă și costisitoare).
Acesta este doar un calcul optimist și la prima vedere, pentru că mai sunt și cazurile șoferilor loviți de mașini asigurate la unul dintre cei doi lideri din domeniu, care riscă să aștepte un timp substanțial pentru a își repara mașina sau să primească, în general în contul personal în baza așa numitei regii proprii, o sumă uneori prea mică pentru a acoperi reparația în condiții de siguranță.
Singurul organism care mai rezolvă din aceste probleme este FPVS, care acoperă, însă, așa cum spuneam mai sus, doar accidentele cu vătămări.
Cum s-a ajuns aici? Unul dintre răspunsuri poate fi și ieșirea de facto din piața RCA a majorității societăților de asigurare. Invocând tocmai nivelul ridicat al daunalității, acestea au ridicat treptat tarifele până la niveluri care au ajuns total neatractive pentru șoferi. Astăzi, firmele de asigurare acuză, nu neapărat nemotivat, service-urile că umflă prea mult tarifele și cer ca legea să limiteze prețul orei de manoperă, având șanse foarte mari să obțină curând această limitare.
Totuși, aceleași firme de asigurare nu doar că au ieșit din piață, unele dintre ele cotând la tarife și de opt-zece ori peste cele ale City sau Euroins, dar ignoră o sursă semnificativă de venit. Este vorba chiar despre aceste vehicule neasigurate, care dacă ar fi identificate și asigurate ar aduce venituri substanțiale. La un preț mediu al RCA de 400 de lei, să asiguri un milion de mașini, adică jumătate din cele neasigurate astăzi, înseamnă 400 de milioane de lei anual, adică o creștere cu peste 13% a PBS pe RCA.