Pericol pentru 3,3 milioane de români care ies la pensie. Angajaţii nu le-au plătit contribuţiile

Peste 3,3 milioane de români vor primi mai puţini bani de la pensiile private, pentru că angajatorii nu le virează contribuţiile.
Economica.net - sâm, 19 mart. 2016, 16:02
Pericol pentru 3,3 milioane de români care ies la pensie. Angajaţii nu le-au plătit contribuţiile

Peste 6,5 milioane de români erau înscrişi, la sfârşitul anului trecut, în sistemul de pensii private obligatorii, conoscut şi sub denumirea de Pilonul II, dar banii intră lună de lună doar pentru aproape 3,2 milioane, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), informează news.ro.

Asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre angajatorii salariaţilor înscrişi în sistemul de pensii private obligatorii nu plătesc constant contribuţiile care ar trebui să le asigure oamenilor un trai decent la bătrâneţe. Mai mult, pentru aproximativ 160.000 de conturi, cunoscute sub numele de conturi goale, nu s-a făcut niciun virament până acum, potrivit estimărilor din piaţă.

„Conturile sunt alimentate rar sau deloc pentru ca titularii lor sunt în şomaj, lucrează la negru sau sunt plecaţi din ţară. Un alt motiv poate să fie legat de faptul că angajatorii nu depun la timp declaraţia şi pentru aceştia. Salariaţii pot însă să-şi verifice online, în fiecare lună, dacă primesc această contribuţie”, a declarat, pentru News.ro, o sursă din cadrul unei companii de asigurări care administrează şi un fond privat de pensii.

Cealaltă jumătate dintre participanţii la Pilonul II au acumulat în cont, în medie, 5.639 lei fiecare, echivalentul a aproximativ 1.200 de euro, de la startul sistemului, din mai 2008, potrivit datelor oficiale.

Câştigurile individuale sunt însă mult mai mari. La sfârşitul lui decembrie 2015, circa două milioane dintre participanţii activi aveau în conturi valori peste medie, dar până în 5.000 lei, datorită contribuţiilor mai mari făcute şi performanţei fondului la care sunt înscrişi.

Totodată, aproximativ 700.000 de persoane au strâns în conturi între 5.000 şi 10.000 de lei, iar pentru aproximativ jumătate de milion de persoane suma acumulată în conturi trece de 10.000 de lei, arată statisticile ASF.

Cele şapte fonduri de pensii administrate privat au ajuns sa gestioneze active nete în valoare de 24,6 miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro, pe fondul creşterii numărului de participanţi şi a contribuţiei medii, care, în decembrie 2015, a fost de 113,2 lei, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent.

Fondurile investesc peste 90% din banii administraţi în România în instrumente financiare considerate sigure, precum titlurile de stat, acţiunile şi depozitele bancare.

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.