Pericol pentru Gazprom. Rosneft devine forţa dominantă pe piaţa din Rusia

O achiziţie a companiei TNK-BP de către producătorul rus de petrol Rosneft ar accelera transformarea gupului de stat în forţa dominantă din sectorul energetic al Rusiei, în timp ce importanţa Gazprom scade, potrivit Bloomberg.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 09:50
Pericol pentru Gazprom. Rosneft devine forţa dominantă pe piaţa din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, pentru a afirma puterea energetică a Rusiei în ultimul deceniu. Gazprom a încheiat acorduri pentru construcţia de gazoducte şi a a fost un instrument de control al foştilor aliaţi sovietici.

Gazprom pierde teren în Rusia şi în străinătate în faţa Rosneft, grup condus de Igor Sechin, aliat al lui Putin, odată cu consolidarea controlului asupra producţiei de petrol a ţării.

Preluarea TNK-BP, companie mixtă controlată de grupul britanic BP şi mai mulţi miliardari ruşi, ar creşte producţia de petrol a Rosneft la circa 4 milioane de barili pe zi, mai mult decât oricare ţară din Orientul Mijlociu, cu excepţia Arabiei Saudite. Valoarea de piaţă a Rosneft ar ajunge, de asemenea, apropiată de cea a Gazprom, de 3.700 miliarde de ruble (120 miliarde de dolari).

Putin, care a revenit în acest an în postul de preşedinte pentru un al treilea mandat, are nevoie de Rosneft pentru a menţine producţia record de petrol a Rusiei, întrucât foloseşte încasările din taxe pentru a-şi îndeplini promisiunile din campanai electorală.

„Rosneft va fi un jucător dominant, iar alte companii petroliere vor pierde din importanţă în comparaţie. Ne aflăm într-o perioadă de tranziţie în sectorul energetic rusesc. Rosneft este o putere în ascensiune, care urmează să devină cea mai importantă forţă din domeniu, în timp ce Gazprom se află în declin”, a declarat Cliff Kupchan, analist senior la Eurasia Group.

Reprezentanţi ai Rosneft şi Gazprom au refuzat să comenteze asupra comparaţiei dintre cele două companii.

Rosneft a transmis BP o ofertă pentru preluarea participaţiei de 50% deţinută de grupul britanic la TNK-BP, iar preţul oferit, în bani şi acţiuni, evaluează compania mixtă la 50-56 miliarde de dolari, a declarat o sursă apropiată situaţiei. Rosneft are deja un acord preliminar cu partenerii BP, care deţin cealaltă jumătate a companiei, a spus o altă sursă.

Rosneft s-a bazat pe Sechin pentru a avea acces la Putin, cu care şeful producătorului rus de petrol a lucrat mai mult de 20 de ani, într-o perioadă în care Kremlinul şi-a întărit controlul asupra industriei energetice şi a împins producţia de petrol laun nou maxim postsovietic.

Sechin, din postul de preşedinte al Rosneft în 2006-2011, a ajutat la transformarea Rosneft în cel mai mare producător de petrol din Rusia, cu active luate de la compania falimentară Yukos. Sechin a asigurat, de asemenea, pentru Rosneft accesul la rezerve neexplotate încă în zona arctică.

Cu 75% din acţiuni deţinute de stat, grupul Rosneft va fi interesat să cheltuiască bani pe noi proiecte şi să majoreze producţia pentru a asigura venituri la bugetul de stat prin plata de taxe, a declarat Serghei Vakhrameev, analist senior la IFC Metropol. Rusia obţine aproximativ jumătate din veniturile guvernamentale din sectorul energetic.

Diferenţele dintre pieţele gazelor naturale şi petrolului vor face mai dificilă pentru Putin exercitarea influenţei în afacerile internaţionale prin intermediul Rosneft, afirmă Konstantin Simonov, preşedinte al Fundaţiei pentru Securitate Energetică Naţională din Rusia. Piaţa petrolului este controlată de traderi şi determinată de cerere şi ofertă, în timp ce gazele naturale rămân o marfă „mult mai monopolizată”, a spus el.

Totuşi, contribuţia Rosneft la bugetul statului va face grupul vital pentru viitorul politic al lui Putin.

„În ulimul deceniu, Gazprom s-a transformat din vaca de muls a bugetului de stat în sursa de venit a contractorilor şi intermediarilor. Povara principală a taxelor a fost pusă pe companiile petroliere. Cu alte cuvinte, Putin are nevoie de Gazprom pentru a-şi hrăni prietenii, iar de Rosneft pentru a hrăni bugetul de stat”, a declarat Mihail Korcemkin, şef al companiei East European Gas Analysis din SUA.

Putin a acordat Gazprom monopolul asupra exporturilor de gaze naturale şi a asigurat proiectul gazoductului Nord Stream către Europa. Gazprom a obţinut controlul asupra reţelei de gazoducte din Belarus şi printr-un acord privind preţul gazelor a ajutat Rusia să extindă perioada pe care este închiriat un port ucrainean la Marea Neagră, folosit ca bază navală.

Liderul rus a încercat în septembrie 2004 să creeze o singură compania energetică în Rusia prin integrarea Rosneft în gupul Gazprom. Preluarea a căzut din cauza opoziţiei celor doi giganţi energetici.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...