Focarul de gripă aviară descoperit la ferma aparținând companiei Karin SRL din localitatea Seini,județul Maramureș poate înseamna blocaj comercial pentru alte opt astfel de ferme aflate în jur, dintre care șase sunt autorizate pentru comerț intracomunitar, informează ANSVSA. Din informațiile ECONOMICA.NET , este vorba despre Sc West Processing SRL, care produce carne de pasăre, Romavis srl (ouă), SC Avimar SA (ouă) , SC Filstar SRL (ouă), SC Galinus SRL (ouă) și Sabisana SRL (ouă). Firmele se află pe lista ANSVSA cu producători care pot face schimburi intracomunitare.
„În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale (8 de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe”, a anunțat ANSVSA printr-un comunicat.
De asemenea, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Maramureş, serviciile sanitare veterinare oficiale au restricţionat drumurile de acces către toate cele 9 ferme.
Amintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş.
S-a intervenit prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţului Maramureş şi activarea Unităţii Operaţionale Centrale.
Până în mopmentul de față, păsările din focatr au fost eutanasiate și incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.
În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, ANSVSA anunță că se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.
Reamintim crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:
– păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;
– furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
– așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
– obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.